Belföld

Megszavazták Lendvait és Bajnait

Megszavazta az MSZP kongresszusa Lendvai Ildikót pártelnöknek és Bajnai Gordont miniszterelnök-jelöltnek. Gyurcsány Ferenc a Táncsics Alapítvány élére kerül. Búcsúbeszédében hangsúlyozta: nem alapít új pártot.

Az MSZP vasárnapi kongresszusa hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé választotta Bajnai Gordont, ő 93 százalékos támogatást kapott.

Bajnai Gordon a bejelentés után megköszönte a küldötteknek a lehetőséget, a felelősséget és a bizalmat, amelyre – mint fogalmazott – nagy szükség lesz.

Lendvai Ildikót szintén nagy többséggel, 91 százalékkal szavazták meg az MSZP elnökének.

Lendvai, az első női elnök

Lendvai Ildikót – aki a kongresszus alkalmából vörös sálat kötött – a küldöttek pártelnökké választották, ahogy előzetesen ezt sejteni is lehetett. A keddi egyeztetésen, amelyen az elnökség és a megyei elnökök is részt vettek, Gyurcsány Ferenc Vitányi Ivánt is megnevezte, mint lehetséges pártelnököt, de felvetődött Lendvai Ildikó frakcióvezető neve is. A megyei vezetők közleményükben azt írták: “a személyes érdekeknél és véleményeknél fontosabb a párttagok jogos elvárása, és a baloldali emberek közös érdeke, hogy minél hamarabb közös bizalmat élvező, erős vezetése legyen az MSZP-nek.

Képgaléria (Balta Attila/FN)

Képgaléria (Balta Attila/FN)

A héten szinte minden megyében egyeztettek a kialakult helyzetről. Az MTI csütörtökön 17 megye állásfoglalása alapján azt írta: a pártelnöki posztra alapvetően Lendvai Ildikó frakcióvezetőt, Kiss Péter alelnököt és Szekeres Imre elnökhelyettest tartják elképzelhetőnek, de kapott jelölést Mesterházy Attila alelnök is.

az mszp eddigi elnökei

Nyers Rezső (1989. október-1990. május)

Horn Gyula (1990. május-1998. szeptember)

Kovács László (1998. szeptember-2004. október)

Hiller István (2004. október-2007. február)

Gyurcsány Ferenc (2007. február-2009. április)

Lendvai Ildikó (2009. április-

Csütörtökön kiderült, Lendvai Ildikó maradt az egyetlen jelölt, miután a megyei küldöttcsoport-vezetők értekezletén a többiek visszaléptek.

Gyurcsány nem kap vezető szerepet

Lendvai Ildikó bejelentette: azzal a feltétellel vállalja a jelölést, hogy megerősödik a vezetésben kialakuló együttműködés. Ennek megfelelően a kongresszus létrehozná és a következő tisztújításig működtetné a párt háromfős ügyvezetését, amelynek rajta kívül Kiss Péter és Szekeres Imre lenne a tagja. Megállapodtak abban is, hogy Gyurcsány Ferenc a Táncsics Alapítvány vezetője lesz.

Lendvai Ildikó ezzel lemond a frakcióvezetésről, a kongresszuson erre a posztra maga helyett Mesterházy Attilát javasolta.

Simon Gábor, a kongresszust összehívó választmány elnöke pénteken már jelezte, hogy az európai parlamenti választás után újra kongresszust vagy párttanácskozást tarthat az MSZP, ennek napirendjén azonban nem szerepel majd a tisztújítás.

gyurcsány 1-es számú mezt kapott

A Hajdú-Bihar megyei szocialista küldöttektől 1-es számú piros focimezt kapott Gyurcsány Ferenc a vasárnapi kongresszuson. Oláh Lajos, a párt megyei elnöke elmondta: a piros az MSZP színe, az 1-es szám pedig azt szimbolizálja, hogy a leköszönő miniszterelnök-pártelnöknek visszavonhatatlan érdemei vannak. Gyurcsány Ferencnek köszönhető az, hogy a magyar baloldal újból merte vállalni önmagát, és visszaadta a szocialisták hitét – indokolta gesztusukat. A politikus elmondta, a Hajdú-Bihar megyei küldöttek azért is szerettek volna valamilyen emléktárgyat adni a volt pártelnöknek, mert mindannyiuknak emlékezetes marad, amikor a 2006-os választási kampányban a Fidesz vezette Debrecenben kilencezer ember előtt beszélt a Főnix csarnokban.

Gyurcsány elbúcsúzott

Bár sokan bíztatták Gyurcsány Ferencet, hogy itt az idő egy új politikai formáció megalakítására, ez szerinte “dőreség lenne”. A miniszterelnök erről azt megelőzően beszélt, hogy kihirdette a miniszterelnök-jelölt és a pártelnök megválasztását az MSZP vasárnapi kongresszusán.

Gyurcsány Ferenc szerint nem új formációra van szükség, ehelyett az MSZP-t kell olyanná tenni, hogy az Magyarország többségét modernen, demokratikusan, szociálisan érzékenyen képviselve jusson a kormányzás lehetőségéhez.

Képgaléria (Balta Attila/FN)

Képgaléria (Balta Attila/FN)

A kormányfő azt mondta, a történtek miatt nincs benne sértettség, harag, de bántódás sem, mert amikor elvállalta a feladatot, tudnia kellett, hogy az mivel jár. Minden bántásért és sértésért kárpótolja az, hogy szolgálhatta az országot és a magyar baloldalt – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Lapunk tudósítójának beszámolója szerint a leköszönő miniszterelnök azt mondta, hogy rabja volt hibás eszméknek, de megtette politikai “Canossa-járását”. Mint fogalmazott, csetlő-botló volt, de továbbra is a magyar baloldallal marad, nem alapít új pártot. Véleménye szerint ugyanis erőt kell adni a pártnak, hogy szembeszálljon a jobboldal “revans-részével”.

Bajnai programját pedig a “remény programjaként” aposztrofálta. Búcsúzóul azt mondta, rövid pihenés után ismét segíti majd a pártot, és hozzátette: most hosszú ideig ez lesz az utolsó nyilvános beszéde.

Minden a forgatókönyv szerint alakult

A vasárnapi MSZP-kongresszus résztvevői zárt ülésen fogadták el az ügyrendet, majd ezt követően engedték be az újságírókat.
A nyilvános részben bemutatták a miniszterelnök- és a pártelnökjelöltet, akik nyilatkoztak a jelöltség elfogadásáról.

Bajnai beszédet mond (Fotó: MTI)

Bajnai beszédet mond (Fotó: MTI)

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt beszédében elmondta: a következő időszakban is mindent megtesz azért, hogy az emberek megértsék, baj van, és ha nem hoznak fájdalmas intézkedéseket, akkor “a holnap még jobban fájna, a holnapután pedig elviselhetetlen lesz”. A beszédről bővebben itt olvashat >>

“Azért vagyunk itt, hogy újrakezdjük, (…) azért, hogy folytassuk. Azért vagyunk itt, hogy vége legyen a kéthetes vesszőfutásnak”, és most vége lesz – fogalmazott Lendvai Ildikó pártelnökjelölt, aki kifejtette, hogy feltételei az együttműködésről szóltak. Bővebben itt >>

Vasárnap délben a beszédeket követően zárt üléssel folytatta a munkáját az MSZP rendkívüli kongresszusa, ahol a küldöttek Lendvai Ildikó pártelnökké választásáról és Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt személyéről szavaztak.

fidesz: zöld út a megszorításoknak

A Fidesz szerint zöld utat kapott az MSZP minden eddiginél brutálisabb megszorító csomagja, s újra összeállni látszik az MSZP-SZDSZ koalíció. A legnagyobb ellenzéki párt Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltté választására ismét az előre hozott választások követelésével reagált.

A Fidesz közleményében azt írta: komolytalan az a párt, amelyben két héten belül két pártelnököt is választanak, 90 százalék körüli eredménnyel. A párt véleménye szerint az MSZP továbbra is az emberek ellen politizál, akár Gyurcsány Ferenc, akár Bajnai Gordon, akár Lendvai Ildikó irányítja őket. A szocialisták vasárnapi kongresszusán a Fidesz szerint egyértelművé vált, hogy az MSZP programja a brutális megszorítások programja.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik