Belföld

Bajnai: kapus vagyok nem csatár

Kivezetni Magyarországot a válságból, védeni a munkahelyeket, a családok otthonát, megerősíteni a magyar gazdaságot, egyben tartani az országot, ez a célom. "Ezt vállalom alázattal, büszkén, elszántan" – fogalmazott Bajnai Gordon a kongresszusi beszédében.

Kapus vagyok, nem fogok cselezni, nem török csatárszerepre – jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt kongresszusi beszéde zárómondatában, és megerősítette: egy évre vállalja a posztot. A gazdaság miniszter hozzátette: a fociban azt is megtanulta, hogy csak csapatjátékkal lehet sikeresnek lenni.

“Kapus vagyok, nem fogok cselezni” (Fotó: MTI)

Szerinte ebben a helyzetben inkább kevés oroszlánra, mint sok nyúlra lesz szüksége, de így is legalább 200 oroszlán kell, ezért is köszöni meg a frakció támogatását, és hogy aláírták a programja nehéz intézkedéseit tartalmazó nyilatkozatot.

Bajnai Gordon kiemelte: ez nem a baloldal és a szocialisták programja, hanem a józanság és a felelősség programja. Nincs pártállása, ahogy a válságnak sem – hangoztatta.

A munkát helyezi a központba

Úgy fogalmazott: nem azt kéri a szocialistáktól, hogy szeressék, hanem hogy támogassák tiszta fejjel és tiszta lelkiismerettel a válságkezelő programot.

Bajnai Gordon kitért arra is, nem akar hamis illúziókat kelteni, a nyilatkozatban szereplő intézkedéseken túl, a többi lépés “sem cukormáz a keserű pirulán”, de élénkíti majd a gazdaságot és a munkát helyezi a középpontba. Ha végigvisszük, akkor belátható időn belül mindenki számára meglesz az eredménye – jelentette ki.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a következő időszakban is mindent megtesz azért, hogy az emberek megértsék, baj van, és ha nem hoznak fájdalmas intézkedéseket, akkor “a holnap még jobban fájna, a holnapután pedig elviselhetetlen lesz”.

“Nem cselezek a szóval, megszorítás lesz” – fogalmazott a jelölt.
Szavai szerint muszáj lesz időnként durva, kegyetlennek tűnő mondatokat mondania, mert durvul a válság is.
Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje, a világválság már hónapok óta nemcsak egy külföldi tudósítás a tévében, hanem magyar valóság – mondta Bajnai Gordon

“Nem szónok akarok lenni, hanem eredményes válságkezelő” – mondta, hozzátéve, hogy “ezért az igazság legpőrébb, legkegyetlenebb megfogalmazását mondom: a magyar embereknek aközött kell választaniuk, hogy elveszítik az állásaikat, vagy átmenetileg lemondanak a jövedelmük néhány százalékáról”.

Tisztelem Gyurcsány Ferencet

Gyurcsány Ferencről szólva azt mondta: döntéseinek egyetlen közös nevezője az ország érdeke volt, és mindig úgy cselekedett, hogy – akár kompromisszumok árán is – szolgálja Magyarország érdekeit.

A kormányfőjelölt azt mondta, nem hiszi, hogy sokan megtették volna, amit Gyurcsány Ferenc, aki távozott, hogy ne legyen az összefogás akadálya a válságkezelésben. “Ezért a legutóbbi döntésért is tisztelem Gyurcsány Ferencet” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik