Belföld

Az SZDSZ kezében az ország sorsa

Ha az SZDSZ országos tanácsa nem fogadja el Bajnai Gordont, akkor előrehozott választások lesznek Magyarországon – mondta Fodor Gábor. Az SZDSZ nem köt koalíciót és nem kér posztokat.

Az SZDSZ ügyvivői testülete (üt) azt javasolja a párt országgyűlési képviselőinek, hogy ha az országos tanács (ot) igent mond a Bajnai Gordon-féle válságkezelő kormányra, akkor írják alá azt a dokumentumot, amit a kormányfőjelölt kér tőlük – közölte Fodor Gábor. A liberális párt elnöke szerint az ot bárhogyan dönthet, ő azonban amellett fog érvelni, hogy álljon a szakértői válságkezelő kormány mellé.

Azonban „ha másképpen dönt, annak alá fogjuk vetni magunkat, és akkor előrehozott választások lesznek Magyarországon” – fogalmazott. Megemlítette, hogy a kormány végső támogatásáról a névsor és a program ismeretében tudnak dönteni.

Nem lesz koalíció

Beszélt arról is, hogy a kormány támogatásáról a végleges döntést a névsor és a program ismeretében tudják meghozni. Az ügyvivői testület pénteki ülése után Fodor Gábor azt mondta: azért döntöttek így, mert álláspontjuk szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy minél gyorsabban cselekvőképes kormánya legyen, amely meg tudja hozni az ahhoz szükséges döntéseket, hogy a magyar gazdaság hazai és nemzetközi megítélése javuljon.

A szakértői válságkezelő kormányban az SZDSZ nem akar részt venni, nem akarnak koalíciós kormányt, de mögé akarnak állni annak a programnak, amely segíthet az országnak – hangsúlyozta.

Azért nem akarnak koalíciót – folytatta -, hogy senki ne gondolhassa: az SZDSZ azért áll a program mellé, mert pozíciókat remél. „Nem akarunk sem miniszteri, sem államtitkári” pozíciókat – fogalmazott. A kormányfőjelölt azon szándékát helyesli az SZDSZ, hogy a kormány magán kezdje a takarékoskodást, nagyon helyes volt például Bajnai Gordonnak az a bejelentése, hogy egy forintért vállalja a posztot.

Nem lesz ultimátum sem

Kiemelte, hogy az a dokumentum, amelyet Bajnai Gordon elküldött a szocialista és szabad demokrata képviselőknek, természetesen nem az általa megalakítandó kormány programja, hanem előfeltétele annak. Amikor benyújtják majd a konstruktív bizalmatlansági indítványt, „annak tudatában kívánjuk adni a szavazatunkat, hogy ismerjük a kormány programját” – fűzte hozzá.

Az új kormány személyi kérdéseivel kapcsolatban Fodor Gábor elmondta: az SZDSZ nem akar személyi találgatásokba belemenni, nem akarnak ultimátumot megfogalmazni. Azonban alapvető pozíciókban változásra van szükség a kormányon belül, erről pedig beszélni kell majd Bajnai Gordonnal – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik