Belföld

Süddeutsche Zeitung: válságtűzfészek lehet hazánk

A Süddeutsche Zeitung szerint Magyarországon új választásokra van szükség, még akkor is, ha a Fidesz, Orbán „vad jobboldala" elsöprő győzelmet arat. Az országnak - így vagy úgy - cselekvőképessé kell válnia - mutatott rá a lap.

Magyar zűrzavarok címmel kommentárban foglalkozott a kialakult belpolitikai helyzettel hétfőn a Süddeutsche Zeitung. A német liberális napilap bevezetőjében arra mutatott rá, hogy Magyarország egyre mélyebbre süllyed a válságban. Az újság szerint választásokra csak ősszel kerülhet sor, s addig az egymással szemben ellenséges, a kölcsönös gyűlölet által vezérelt táboroknak egy közös „munkaalapot” kell találniuk az ország érdekében.

A nyilvánvalóan irányt vesztett szocialistáknak be kellene fejezniük azt, hogy a szálaknak a háttérből történő mozgatásával próbálják kézben tartani a dolgokat. Az Orbán vezette Fidesznek pedig fel kell hagynia azzal, hogy „nemzeti jajveszékelésekkel” valamennyi budapesti határozatot meghiúsítson. Ha ugyanis a magyarok jóléte és önbizalma továbbra is ilyen meredeken hanyatlik tovább, az akár romboló erőszakhoz is vezethet.

A jobboldali ellenzék ugyanis tudatosan keresi a szövetséget az utcával – írta a lap, hozzátéve: amennyiben Magyarország az első „válságtűzfészek” lenne, az Közép-Európa többi része számára is rendkívüli kellemetlenségeket okozhatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik