Belföld

Bajnai szeretné, ha programját aláírnák a képviselők

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt szeretné, ha az MSZP-frakció tagjai és más pártok őt támogató képviselői is ellátnák aláírásukkal programját. Horváth Csaba, az MSZP országgyűlési képviselője szerint ez jelképes gesztus.

Azt még nem tudják, hogy ténylegesen alá kell írniuk egy szerződést, vagy név szerinti szavazás fog dönteni a kormányfőjelölt programjáról az Országgyűlésben – közölte Horváth Csaba. Elmondása szerint a vasárnap esti frakcióülésen a képviselők háromnegyede jelen volt, Bajnai Gordon programjáról szinte egyhangú szavazással döntöttek, ő úgy látta, hogy ketten tartózkodtak. Azok, akik tartózkodtak a szavazáson, azt jelezhették, hogy a kormányfőjelölt által ismertetett programnál baloldalibb programot is el tudnának képzelni.

Stabilizálná az ország helyzetét

A szocialista képviselő szerint Bajnai Gordon programjának célja a magyar gazdaság és a vállalkozások helyzetének stabilizálása, ezáltal a munkahelyek biztonságának megteremtése, és a külföldi pénzpiacok Magyarország iránti bizalmának helyreállítása. Hogy ehhez pontosan milyen eszközökre lesz szükség, a következő napokban derül ki.

Arra a kérdésre, hogy az új kormány 600 milliárd forintos kiadáscsökkentést tervez, Horváth Csaba azt mondta, ezt nem tudja megerősíteni, mert nem ismerik a program részleteit.
Az országgyűlési képviselő beszámolt arról is, egyáltalán nem tud arról, hogy az SZDSZ bármelyik tárcára igényt tartana.

Változhat a kormány összetétele

Kérdésre válaszolva azt mondta, a vasárnap esti frakcióülésen nem került szóba Gyurcsány Ferenc személye, és más személyi kérdésről sem beszéltek. Úgy fogalmazott: „egyetlenegy miniszter sem félti az állását. Egyetlen államtitkár sem félti az állását. Ma mindenki egységesen a válság menedzselésére helyezi a hangsúlyt”.

A következő napokban derül ki, hogy a válságkezeléshez milyen szakemberek kellenek, kik vesznek részt a kormányban. Minden miniszter személye, a kormány teljes összetétele, struktúrája is változhat – jegyezte meg.

Az MSZP-frakció ülésére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon kormányfőjelölt együtt érkezett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik