Belföld

Román hatóság: Sólyom ne jöjjön Erdélybe

Sólyom Lászlót a román illetékes hatóságok eltanácsolták március 15-i erdélyi látogatásától – értesült a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely ezzel kapcsolatosan szerdán közleményt adott ki.

Sem az egyre szorosabb román-magyar viszonnyal, sem a két országnak az Európai Unióban elfoglalt helyével, sem népeink regionális egymásra utaltságával nem fér össze egy ilyen álláspont, amely érzelmileg és eszmeileg is könnyen visszavethet minket oda, ahonnan elindultunk: a kilencvenes évek elejére – áll a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményében.

Budapesten egy nappal korábban már közzétették, hogy a magyar köztársasági elnök a hivatalos állami ünnepségek után Erdélybe készül, Nyergestetőn kopjafát állít a szabadságharcban elesettek emlékére, ahol ünnepi beszédet is mond.

Az RMDSZ értesülései szerint azonban a “román illetékes hatóságok eltanácsolták” a magyar államfőt ettől a látogatástól. Az elnöki látogatástól eltanácsoló levelet szerda délben kapta meg a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetsége. Füzes Oszkár nagykövet nem cáfolta, de nem is erősítette meg a hírt, mondván: nem tud nyilatkozni az ügyben, mivel az a nemzetközi diplomácia szabályait sértené – tudta meg a Független Hírügynökség.

Semmiféle változásról nem tud Sólyom László erdélyi útjával kapcsolatban a Köztársasági Elnöki Hivatal – közölte Kumin Ferenc, a hivatal főosztályvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik