Belföld

A család is hibás az iskolai szexért?

A családok felelősségét hangsúlyozza a szeghalmi iskolában történtek kapcsán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Közoktatás-politikai Tanács diákoldala pénteki közös állásfoglalásában.

A Békés Megyei Hírlap keddi számában arról számolt be, hogy a rajzteremben szerelmeskedett két diák a szeghalmi Tildy Zoltán Általános Iskolában a múlt héten, a rendőrség vizsgálja az ügyet. A diáklány másnap számolt be szüleinek az esetről, akik azonnal a rendőrséghez fordultak.

A PDSZ és a KÖPT diákoldalának közleménye szerint a szeghalmi iskolai eset is rávilágít arra, hogy a közoktatási intézményekben történő oktatás-nevelés nem egyirányú tevékenység, nem csak a pedagógusnak van felelőssége abban, hanem a diákok, a szülők és a pedagógusok együttműködésén alapul.

A család felelőssége is

Ennek, intézményen belüli formalizált dokumentuma a házirend, amelynek elkészítésében a szülők, diákok, pedagógusok egyaránt részt vesznek, s ebben vállalják, hogy annak megszegése szankciókat von maga után.

A két szervezet szerint nyilvánvaló, hogy a tanítási órán való részvétel a diák alapvető kötelezettsége, s arról külön engedély nélkül nem maradhat távol.

“Az elsődleges nevelés a család felelőssége. Ezért a család és a szülők felelőssége az, hogy az alapvető társadalmi normákra nevelje a gyermeket, és azokat betartassa vele” – írták.
A dokumentumban leszögezik hogy az oktatási intézmény nevelési tevékenysége igen korlátozott a család szerepéhez képest, s a társadalmi nehézségek megoldását kizárólag a pedagógusokra hárítani felelőtlenség és csak a napi konfliktusok eltussolására alkalmas.

Büntetőeljárás indult

A 13 éves, hatodikos lány és a 16 éves, nyolcadikos fiú ellentmondásosan számolt be a történtekről. A lány azt mondta a szüleinek, hogy védekezett, s megerőszakolták őt, míg a fiú beszámolója szerint a lány önként adta oda magát neki.

Fekete László, az iskola igazgatója a megyei lapnak elmondta, hogy amint értesültek az esetről, kivizsgáltatta a történteket, értesítették mindkét szülőt, a családsegítő szolgálatot, a fenntartó önkormányzatot és a rendőrséget. Szalai Zoltán alezredes, a szeghalmi rendőrkapitányság vezetője az esettel összefüggésben annyit közölt, hogy büntetőeljárás keretében vizsgálják a történteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik