Belföld

Félnek a tatárszentgyörgyi romák

Az ombudsman etnikai béketervet sürget a tatárszentgyörgyi gyilkosság után, a Fidesz szerint viszont nincs rendőrségünk. A roma család ellen elkövetett támadás heves vitát váltott ki a parlamentben, Sólyom pedig minden illetékes vezetőt berendelt. A helyi romák félnek.

A kisebbségi ombudsman a képviselőkhöz intézve szavait úgy fogalmazott: „Nyomatékosan felszólítom önöket, hogy a társadalom minden érdekelt szereplőjének bevonásával azonnal dolgozzanak ki etnikai béketervet, nem semmitmondó nyilatkozatokat, hanem azonnal megvalósítható, az egész társadalom számára érhető, konkrét intézkedési terveket.”

Csak egy Magyarország van, és a politikusoknak kötelességük megteremteni az etnikai feszültségektől mentes, élhető Magyarországot – közölte.

Támadások egész sora

Az ombudsman a jelen lévő mintegy 25 parlamenti képviselő, valamint a kormányt képviselő igazságügyi miniszter előtt azt sorolta, hogy tavaly óta hány súlyos támadás ért roma embereket.

Mint megjegyezte, a bűncselekményekben közös az, hogy a rendőrség nem tud válaszokat adni, nincsenek tettesek, és ezért azt sem lehet tudni, hogy milyen motívumok állnak a cselekmények mögött.

Ugye nem csodálkoznak, ha roma és nem roma emberek egyaránt azt érzik, hogy az állam nem tudja garantálni a biztonságukat és az élethez való alkotmányos jogukat? – tette fel a kérdést.

Képmutató politika

Mint mondta, abban, hogy idáig jutottak a dolgok, nagy szerepe volt a politikai elit gyakran „képmutató és kétértelmű” politikai nyilatkozatainak. Kiemelte: hiába mondják már jó ideje, hogy a gyűlöletbeszéd szabadon engedése súlyos következményekkel jár hosszú távon.

Kállai Ernő ugyanakkor hangsúlyozta azt is: a roma politikai elit sem mentes a hibáktól, ugyanis erőtlen volt például ahhoz, hogy követelje az uzsorások és a szervezett bűnözői csoportok felszámolását. Hozzátette: tévedtek azok a roma emberek is, akik elhitték, hogy az állam minden problémájukat megoldja.

Mindezek miatt alapvető erkölcsi gátak omlottak le, ezek táplálják a társadalomban futótűzként terjedő erőszakos jelenségeket – jegyezte meg az ombudsman, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az elit mintaadó egy országban. Nemcsak gazdasági, de társadalmi válság is van ma Magyarországon – hangsúlyozta.

Draskovics elégedett a rendőrséggel

Draskovics Tibor rendészeti és igazságügyi miniszter úgy válaszolt: az első szó az együttérzésé. Együttérzés az áldozatokkal és azokkal, akik az előítéletesség okán úgy érzik, hogy másságuk miatt fenyegetik őket – tette hozzá.

Kiemelte azonban: az elmúlt hetek-hónapok bűncselekményei csupán a „felszínt jelentik”, ugyanis Magyarországon az emberölések száma az elmúlt tíz esztendőben 40 százalékkal csökkent, és az emberölések 95 százalékában elfogják a tetteseket.

A tatárszentgyörgyi gyilkosság ügyében a hazai emberölések közül kirívó módon olyan esettel áll szemben a hatóság, ahol a tettesek és az áldozatok között nincs olyan felderíthető kapcsolat, ami megkönnyíthetné a nyomozást – mondta a miniszter.

Drasztikusan szigorít majd a kormány

Kiemelte, hogy a kormány rövid időn belül nyilvánosságra hozza azt a programot, amely a közbiztonság megerősítését szolgálja. Példaként hozzátette, hogy a fegyverrel elkövetett bűncselekményekre drasztikus szigorítást javasol.

A kisebbségi és az ombudsmani törvény szerint rendkívüli helyzetben lehetősége vagy akár kötelessége felszólalnia az országgyűlési biztosnak, erre 1995 óta egyetlen alkalommal sem volt példa. Ombudsman csak éves beszámolója alkalmából szólalt fel eddig a parlamentben.

Sólyom mindenkit berendelt

Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke közölte: Sólyom László köztársasági elnök is tájékoztatást kér az igazságügyi és rendészeti minisztertől, az országos rendőrfőkapitánytól és a Legfőbb Ügyészségtől az elmúlt időszakban történt, a közvéleményt megrázó bűncselekményekről.

Az államfő kedden délután hivatalában fogadja az igazságügyi tárca, az ORFK és a Legfőbb Ügyészség vezetőit.

Rendőrségi vizsgálatot rendeltek el

Vizsgálatot rendelt el Ármós Sándor, Pest megye rendőrfőkapitánya a tatárszentgyörgyi kettős emberölés helyszínén történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban – közölte a megyei főkapitányság.

A rendőrség honlapján megjelent, szűkszavú közlemény szerint a főkapitány arról is rendelkezett, hogy a település körzeti megbízottja mellett fokozott legyen a rendőri jelenlét Tatárszentgyörgyön.

Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt mondta: a vizsgálat célja, hogy kiderítse, a dabasi rendőrkapitányság helyszínre kiérkező munkatársai követtek-e el bármilyen mulasztást. A vizsgálatnak várhatóan péntekre lesz eredménye.

A romák szerint csődöt mondtak a hatóságok

Csődöt mondtak a hatóságok a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) szerint a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság helyszínelésekor, és kiderült: egyesek számára a “faluvégi cigány emberek életének nincs akkora értéke”, hogy szakszerűen intézkedjenek.

„A helyszínelés első diagnosztizálásakor csődöt mondtak az adófizetők pénzéből fenntartott hatóságok” – írta közleményében az alapítvány, hozzátéve: a rendőrség, a tűzoltóság és az ügyeletes orvos még akkor is fenntartotta az elektromos tűzről, füstmérgezésről szóló verziót, amikor már fél napja mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy az apát és fiát agyonlőtték.

A szervezet „szimpla emberi mulasztásnak, hanyag, közönyös kontármunkának” értékeli a hatóságok hétfői tevékenységét. „Vezetőiknek nem mentegetni kellene őket, hanem alkalmas, hozzáértő szakembereket keresni a helyükre” – tette hozzá.

Az alapítvány kedd estétől a helyszínen hajnalig tartó közös megemlékezést tart, és azt kéri „a magyar társadalom együttérző tagjaitól”: 20 órakor gyújtsanak egy gyertyát a hétfőn hajnalban meggyilkolt apa és gyermeke emlékére.

Nincs rendőrség?

Nincs rendőrség – mondta a fideszes Farkas Flórián a tatárszentgyörgyi gyilkosság kapcsán az Országgyűlésben. A roma politikus napirend előtt azt mondta, ha továbbra is olyan létbizonytalanságban él a cigányság, mint amilyenben most, akkor ez társadalmi robbanáshoz vezethet.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára viszont azt közölte: a Fidesz két héttel ezelőtt állásfoglalást fogadott el a cigánybűnözéssel kapcsolatban, és a Lungo Drom – amelynek Farkas Flórián az elnöke – kiállt Bayer Zsolt publicista mellett.

Nem a közbiztonság a gond?

Gulyás József (SZDSZ) szerint, ami Tatárszentgyörgyön történt, nem közbiztonsági gyökerű, míg Herényi Károly (MDF) szerint “egy-egy díszcigánnyal” semmire sem fognak menni.

A vita azért lángolt fel, mert hétfő hajnalban a Pest megyei Tatárszentgyörgy cigánysorán egy ötéves kisfiút és édesapját agyonlőttek ismeretlenek. A család háza teljesen kiégett.

A romák félnek

Nyugodtan telt az éjszaka a tegnap hajnali gyilkosság helyszínén, Tatárszentgyörgyön – mondta a település polgármestere kedd reggel. A biztonság kedvéért rendőrök járőröztek az utcákon, de esetleges atrocitásra utaló jeleket nem tapasztaltak.

Berente Lászlóné arról számolt be, hogy a faluban mindenki a miértekre keresi a választ és fél. A romák attól rettegnek, hogy az ő házuk lesz a soron következő célpont, a többiek pedig attól, hogy romabosszú áldozataivá válhatnak.

Az önkormányzat mindent megtesz az emberek megnyugtatásáért, és az elhunytak családját anyagilag is segíti. A polgármester hétfőn rendkívüli testületi ülést hívott össze, amelyen 50 ezer forintos gyorssegély kiutalásáról döntöttek, és a temetés költségeihez is hozzá kívánnak járulni, várhatóan 200 ezer forinttal. Kedden a Vöröskereszt élelmiszercsomagot visz a családnak, és helyi gyűjtés is indult.

A polgármester elmondta: a falu lakói körében, mint ahogy az ilyenkor lenni szokott, elkezdődtek a találgatások a gyilkosság lehetséges tetteseiről. A legtöbben – ő maga is – úgy vélik, hogy nem volt olyan éles konfliktus a viszonylag rendezetten élő család és a településen lakó más családok között, ami a gyilkossághoz vezethetett volna, valószínűbbnek tűnik egy “külső, országos szervezet” által végrehajtott támadás.

virrasztanak az áldozatokért

Kedd este hat órától egész éjszakán át tartó virrasztást szerveznek Tatárszentgyörgyön a lelőtt apa és kisfia emlékére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik