Belföld

Ritka papagájokat loptak

Mintegy negyvenmillió forintot ér az a tizenhárom vörösfarkú amazonpapagáj, amelyet a napokban loptak el egy tenyésztőtől Bólyban. Szakértők tájékoztatása szerint ez a madár veszélyeztetett fajnak minősül, s tartását kötelező bejelenteni.

A madarak gondozója a napokban vette észre, hogy betörtek a házba, felfeszítették e ritka madarak kalitkáját és tizenhármat elvittek közülük. A rendőrség keresi az elkövetőket és a nagy értékű madarakat.

A tulajdonos harminc éve foglalkozik madarak tenyésztésével. Az elkövetők valószínűleg tudták, mit visznek el, mert mintegy hétszáz madár volt az ingatlanban, s csak a vörösfarkú amazonpapagájok tűntek el.

A brazíliai őserdő szélén élő, 35 centiméteres, zöld-piros-sárga tollazatú madár a szűkülő élőhelye és a “lelkes emberi gyűjtőmunka” miatt veszélyeztetett fajnak minősül és a Washingtoni Egyezmény védelme alatt áll. A vörösfarkú amazonpapagájok tartását kötelező bejelenteni, a zöldhatóság az összes hivatalos tenyésztővel, így a bólyival is kapcsolatban áll, és tud azon személyekről is, akiknek ilyen madár legálisan van a birtokukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik