Belföld

Agyonlőtték a lakástűz áldozatait

Agyonlőtték azt a kisfiút és édesapját, akiknek holttestét egy tatárszentgyörgyi lakástűz során találták meg hétfőre virradóra - közölte a boncolási jegyzőkönyv eddigi eredményét ismertetve a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetője.

Az apán és a kisfiún fegyverből származó lövésnyomokat találtak az orvos szakértők, így megállapították, hogy halálukat erőszak okozta. Az elsődleges tűzvizsgálat elektromos tüzet állapított meg. Ezért közigazgatási eljárásban indítottak vizsgálatot, majd miután lövésnyomokat fedeztek fel az áldozatokon, azonnal átminősítették a nyomozást emberölési ügyre.

A támadás során két másik kisgyermek is megsérült, őket a fővárosi Heim Pál, illetve a Madarász utcai klinikára szállították a mentők a gyermekek édesanyjával együtt, aki az eddigi hírekkel ellentétben nem sérült meg. A bűncselekmény további nyomozását a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át.

Cigánytelepen történt

Tatárszentörgy cigánytelepén, a falu szélén lévő, erdő melletti házban történt a tragédia, amelyben hétfőre virradóra egy ötéves kisfiú és az édesapja meghalt. A tűzben egy 3 éves és egy 6 éves gyermek, valamint az édesanyjuk is megsérült, őket a mentők egy budapesti kórházba szállították.

KÉPGALÉRIA! (fotó: MTI)

KÉPGALÉRIA! (fotó: MTI)

A Fenyves sor 4. szám alatti lakást a rendőrség szalagokkal körbezárta, miután a helyszínen országos és megyei roma vezetők is megjelentek. A falakon lövésnyomokat, míg a lakás bejáratától 15-20 méterre, az 5-10 centiméteres hóban egy vértócsát láttak, attól nem messze találták meg a rokonok azt a négy, sörétes puskából származó töltényhüvelyt, amit átadtak a rendőröknek.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint az elsődleges tűzvizsgálói vélemény szerint a családi házban elektromos zárlat okozta a tüzet.

Kimenekültek a tűzből

Szemtanúk elmondása szerint a támadás éjjel egy óra körül történt, lövéseket hallottak és lángokat láttak, erre rohantak ki otthonukból és próbáltak a család segítségére sietni. Szemtanúk arról számoltak be, hogy az apa ölében fogta kisfiát, amikor menekült az égő házból, a lövések ekkor érték mindkettejüket. Az apa a bejárati ajtótól mintegy 15 méterre eshetett össze, őt és gyermekét a szomszédok próbálták elsősegélyben részesíteni.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és Mohácsi Viktória SZDSZ-es európai parlamenti képviselő a helyszínen szerzett rendőrségi információkra alapozva jelentette azt ki, hogy agyonlőtték az ötéves kisfiút és 27 éves édesapját, miután Molotov-koktéllal gyújtották fel a családi házat.

Hasonló esetek

Tavaly év végén két olyan, romák elleni támadás is történt, ami hasonlóságot mutat a tatárszentgyörgyi esettel. Novemberben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette. A rendőrség akkor 10 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Ezt az esetet követte még ugyanabban a hónapban Pécsett ismeretlenek kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik