Belföld

Tizenkétmillióért lopott ékszert két ferihegyi dolgozó

Tizenkétmillió forint értékben 2.400 darab ékszert loptak el reptéri dolgozók a Ferihegyi Repülőtéren egy Hong Kongból Budapestre érkezett szállítmányból.

Egy világcég Budapesten keresztül Bécsbe kívánta eljuttatni 34 kartonnyi ékszerszállítmányát, de a tranzitálás során Ferihegyen tíz karton, összesen 2.400 darab ezüst ékszer eltűnt – közölte a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság bűnügyi osztályvezetője pénteken.

A nyomozás során kiderült, hogy a bűncselekmény elkövetésével egy jelenlegi és egy korábbi reptéri dolgozó gyanúsítható, akik megpróbálták értékesíteni az ékszereket. A rendőrség az egyik férfit éppen akkor fogta el, amikor autójába pakolta be az ékszereket. Társa lakásán, a házkutatás során 1.500 darab ékszert találtak meg. A szállítmány hiányzó részét még keresik, így elképzelhető, hogy tovább bővül a gyanúsítottak száma – mondta Nováki Mónika.

Túrós András, a repülőtér bűnügyi szolgálatának vezetője azt mondta, a rendőrség hamarabb észlelte a bűncselekmény elkövetését, mint a sértett cég. Az ezredes szerint a csomagok dézsmálása, lopása nagyon komoly problémát jelent a számukra, de idén fele annyi bűncselekmény történt, mint a korábbi évek hasonló időszakában, ez pedig a fokozott rendőri jelenlétnek és a megelőzési tájékoztatásnak köszönhető.

Túrós András a legkomolyabb bűncselekmények között felidézte, hogy 2000-ben 220 millió forint értékű készpénz, 2007-ben 150 millió forint értékű laptop-szállítmány, míg tavaly egy egész mobiltelefon-szállítmány tűnt el a ferihegyi tranzitból.
A legtöbb lopás, dézsmálás átrakodáskor történik, sokszor ismeretlenek a sértettek, és a joghatóság kérdése is felmerül, azaz, hogy ilyenkor intézkedhetnek-e a magyar hatóságok – jegyezte meg az ezredes. A lopások elleni leghatékonyabb védekezésnek Túrós András a reptéri biztonsági fóliázást tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik