Belföld

Zuschlag: egy óra alatt megvolt egy hamis pályázat

A fiktív beszámolók és számlák gyártása 2003 őszén kezdődött el a pályázataik révén a Fiatal Baloldal (FIB) programjainak finanszírozásába bevont civilszervezeteknél - közölte Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben.

2003 őszére derült az ki, hogy nem működhet zökkenőmentesen a programok finanszírozása a civil szervezetek által elnyert pályázatok révén. A pályázati beszámolókhoz szükséges számlákat nem lehet előteremteni legális módon. Ekkor kezdte el Lados István a hamis számlák készítését a pályázati elszámolásokhoz – mondta a vádlott meghallgatásának harmadik napján.

Zuschlag János hangsúlyozta, arra törekedett, hogy minél szűkebbre vonja azok körét, akik tudnak a szabálytalanságokról. Sem Katus Ferenc harmad-, sem Őri András negyedrendű vádlottat nem kérte hamis számlák, fiktív beszámolók készítésre. A dokumentumok “legyártásával” elsősorban Lados Istvánt bízta meg.

A vád tárgyává tett nyolcvan pályázat többsége sablon szövegekből, táblázatokból állt, átlagosan egy óra alatt el lehetett készíteni a szükséges dokumentumokat. Ez viszonylag egyszerű feladat volt – tette hozzá.

Zuschlag János elmondta, a FIB pénzügyeit egészen 2004 őszéig irányította. Néhány hónappal korábban vált nyilvánvalóvá, hogy Ujhelyi István indul az MSZP alelnöki posztjáért, s jó esélye is van arra, hogy ezt meg is nyeri.

A vádlott elmondta, hogy 2004 októberében a holokauszttal kapcsolatos kijelentése miatt lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról, de ekkor még a FIB-ben a posztját és a Bács-Kiskun Megyei MSZP elnökhelyettesi tisztségét megtartotta. Mivel Ujhelyi István már kevesebbet tudott foglalkozni a FIB ügyeivel, így 2004 decemberéig még hivatalosan is részt vett a szervezet vezetésében, a következő év közepéig pedig informálisan segítette a különféle rendezvények szervezését, finanszírozását.

Közlése szerint egy Lados István által rögzített telefonbeszélgetés első fele is arra utal, hogy 2005-ben már csak informálisan vett részt a pénzügyek intézésében. Lados István egy korábbi tárgyaláson ismertetett vallomása szerint Zuschlag János e telefonbeszélgetésben azt is mondta, hogy több tízmillió forintot kapott az MSZP-től országgyűlési képviselői mandátumáról történő lemondásáért. A beszélgetés e részletét az elsőrendű vádlott azonban nem kívánta kommentálni

Ajánlott videó

Olvasói sztorik