Belföld

Guantánamói foglyok befogadásáról tárgyal a külügy

Megkezdődtek a magyar-amerikai tárgyalások a guantánamói foglyok jövőjéről: elvben Magyarország is fogadhat be egykori rabokat, konkrétumokról azonban még nem esett szó - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

A guantánamói foglyok befogadásával kapcsolatban Clint Williamson utazó nagykövet tárgyalt múlt pénteken Budapesten Várkonyi László szakállamtitkárral. A nem hivatalos, “puhatolózó” látogatáson az amerikai diplomatát Göncz Kinga külügyminiszter is fogadta – mondta a szóvivő.

A tárgyalásokon konkrétumokról nem esett szó, amerikai részről nem érkezett semmilyen felkérés, nem volt szó arról sem, hogy Magyarország hány foglyot tudna befogadni. Az egykori rabok esetleges befogadásáról a magyar kormány azt követően dönt, hogy egyeztetett a parlamenti pártokkal, és mérlegeli a nemzetbiztonsági kockázatokat – tette hozzá.

Semmi konkrétum

Jan Krc, a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja megerősítette, hogy a nagykövet európai körútján érkezett Budapestre. A diplomata számos európai fővárosba ellátogatott.
A sajtóattasé részleteket nem árult el a tárgyalásokról. Mint mondta, az Egyesült Államok nem ad ki konkrétumokat a még zajló tárgyalásokról.

A pénteki első megbeszélést valószínűleg több is követi majd, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerül sor a következő tárgyalásra – tette hozzá.

Megvizsgálják

Göncz Kinga külügyminiszter ezt követően arról beszélt, hogy fontos a guantánamói fogolytábor felszámolása, Magyarország pedig nyitott arra, hogy megvizsgálja az egykori rabok befogadásának kérdését.

A Fidesz is fontosnak tartja a fogolytábor felszámolását, de – mint közleményükben jelezték – a párt szerint ennél sokkal fontosabb a magyar emberek biztonsága.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik