Belföld

Sólyom örül az erdélyi egységnek

Sólyom László köztársasági elnök üdvözölte, hogy a két erdélyi magyar szervezet megállapodott egy közös európai parlamenti (EP-)lista felállításáról. Az államfő pénteken telefonon tárgyalt Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével és Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztálya.

Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csütörtökön állapodott meg közös európai parlamenti választási lista létrehozásában. A “magyar összefogás listájának” vezető helyét Tőkés László foglalná el.

A két szervezet elnökei – Markó Béla és Tőkés László – által vezetett kolozsvári találkozón a küldöttségek megegyeztek abban, hogy ez jogilag az RMDSZ listája lesz, tartalmában ugyanakkor a magyar összefogásé, amelyen közösen szerepelnek az RMDSZ és az EMNT jelöltjei.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleményben emlékeztet arra, hogy Sólyom László már 2008-as székelyföldi látogatásán szorgalmazta az erdélyi magyarság minél szélesebb körű összefogását. Meggyőződése szerint a mostani megállapodás kedvező feltételeket teremt ahhoz, hogy a Romániában élő magyarok megfelelő európai szintű képviselethez jussanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik