Belföld

A legidősebb egyetemista 84 éves

A mesterképzésre is február 16-áig lehet jelentkezni, és nemcsak az alapképzést végzetteket várják, hanem a régi rendszerben diplomát szerzetteket is. Az oktatás minden korosztály előtt nyitva áll: az ELTE-n tanul például egy 84 éves férfi is, informatika tanár szakra jár.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján, a 2009 szeptemberétől induló szakokra 41 intézmény hirdetett meg mesterképzést, ezen belül pedig összesen 708 mesterképzési szakot.

„A munkaerő-piaci versenyképesség megőrzéséhez elengedhetetlen az állandó fejlődés, amelyre kiváló lehetőséget nyújt a mesterképzés. A 15-20 évvel ezelőtt szerzett tudás bizonyos szakterületeken már elavult, a szükséges tájékozottsághoz fontos a folyamatos továbbképzés. Erre az egyik legjobb példa az én területem, az informatika, ahol egy év alatt is rengeteg dolog változik, így a munkaerő-piaci versenyképesség megőrzéséhez elengedhetetlen az állandó fejlődés” – nyilatkozta dr. Zentai László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Az ELTE statisztikái azt mutatják, hogy a hallgatók általában ötéves felsőfokú tanulmányra készülnek, így az alapképzést követően a legtöbben jelentkeznek mesterképzésre is. Ám mellettük azok is pályázhatnak az MSc/MA szakokra – bizonyos meghatározott irányokban –, akik a kreditrendszert megelőző időszakban szerezték a diplomájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik