Belföld

Orbán mécsest gyújtott, Gyurcsány óvatosságra intett

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a veszprémi sportcsarnokba látogatott beszélgetni a csapattal, ahol mécsest gyújtott a meggyilkolt Marian Cozma emlékére. Gyurcsány Ferenc pedig sajtótájékoztatón figyelmeztetett a roma-magyar együttélés kapcsán arra, hogy a vékony jég bármelyik pillanatban beszakadhat alattunk.

A Fidesz elnöke Navracsics Tibor frakcióvezető, Kósa Lajos alelnök és Schmitt Pál, a párt EP-listavezetője társaságában a Fidesz veszprémi elnökségi ülésének szünetében látogatott el a sportcsarnokban éppen edzést tartó kézilabdacsapathoz – mondta el Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője.

Fidesz: Magyarország romokban

Orbán Viktor a Veszprém Arénában néhány szót is váltott az edzőkkel és a játékosokkal, mindenkinek sok lelkierőt, kitartást kívánt, és azt is, hogy a vasárnapi mérkőzésükön az elhunyt és sérült társaikért is játszva szerezzenek győzelmet.

A Fidesz elnöke ezután mécsest gyújtott a vasárnap hajnalban meggyilkolt román kézilabdás, Marian Cozma emlékére.

A Fidesz vezetőinek érkezése vélhetően nem volt meglepetés, mert az MTI úgy tudja, hogy Mocsai Lajos, az MKB Veszprém vezetőedzője a nap folyamán meglátogatta a kétnapos elnökségi ülésen Veszprémben tartózkodó Fidesz-vezetőket.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Napközben Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarországon romokban hever a közbiztonság; a kormány cserben hagyta az országot és a polgárokat. Az ellenzéki politikus szerint “ma már az kevés, hogy Gyurcsány Ferenc a saját blogjában sajnálkozik és az elkövetők roma hovatartozását, illetve a romák társadalmi integrációját firtatja”. Szerint arra van szükség, hogy a kormányfő adja meg azt a 15 milliárd forintot, amit elvettek a rendőrségtől az idei évi költségvetésből és azt a 15 milliárdot is, ami a rendőrök elmaradt túlóradíja.
Gyurcsány: “vékony jégen járunk”

Gyurcsány: vékony a jég

“Vékony jégen járunk, ami bármelyik pillanatban beszakadhat alattunk” – fogalmazott a kormányfő a roma-magyar együttélésről az igazságügyi és rendészeti minisztériumban egy megbeszélést követően újságírói kérdésre.

Szerinte nem lehet nem érzékelni, hogy türelmetlenség, csalódás, rossz érzés, feszültség üti fel a fejét az országban, és a vita arról szól, hogyan tudnak együtt élni az országban romák és nem romák. Korábban blogjában azt írta: “Az elkövető vélhető roma származása még tovább feszíti a társadalmi ítéletek és előítéletek egyre fojtogatóbb hálóját”.

Sem jó fogalmak, sem jó válaszlépések nincsenek, és szinte mindenki szenved ettől – mondta a kormányfő az újságíróknak. Veszélyes, ha a szenvedély és a gyűlölet társadalmi reakcióvá válik – mondta Gyurcsány Ferenc annak kapcsán, hogy az egyik napilap hétfői számában a veszprémi gyilkosság elkövetőit “állatoknak” nevezte a publicista.
A régi módon nem lehet beszélni, mert sokan úgy érzik, az a probléma szőnyeg alá söprése, új módon pedig még nem tudunk beszélni a kérdésről – tette hozzá.

A feltételezett elkövetők származása nem lehet sem ürügy, sem mentség vagy kifogás arra, hogy elnyerjék méltó büntetésüket. A kisebbséget azért kell védeni, mert nyelvében, identitásában védelemre szorul – tette hozzá a miniszterelnök.

Draskovics Tibor ennek kapcsán újságíróknak azt hangsúlyozta: a bűn megítélésében nem lehet szerepe az elkövető származásának. A bűnüldözés viszont kizárólag rendőri feladata. Ezért jelent meg a készenléti rendőrség azokon a településeken, ahol megjelentek bizonyos csoportok, amelyek úgy gondolták, hogy az elkövetők ott lehetnek, de a rendőri jelenlétnek köszönhetően nem történt atrocitás.

Több rendőr lesz azokon a településeken, ahol ezt a közbiztonság indokolja, így többek között Hajdú-Bihar megyében, és több lesz az igazoltatás, rendőri intézkedés, és kevesebb szabályszegés marad következmények nélkül. A rendőri túlórák kifizetéséhez szükséges többletköltség fedezete a vasárnapi kormányülés nyomán biztosított – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik