Belföld

Gyurcsány: beszakadhat a vékony jég

"Vékony jégen járunk, ami bármelyik pillanatban beszakadhat alattunk" - fogalmazott a kormányfő a roma-magyar együttélésről újságírói kérdésre Budapesten hétfőn.

A veszprémi kézilabdázók elleni vasárnapi halálos kimenetelű támadás kapcsán Gyurcsány Ferenc az igazságügyi és rendészeti minisztériumban egy megbeszélést követően újságírói kérdésre kifejtette: nem lehet nem érzékelni, hogy türelmetlenség, csalódás, rossz érzés, feszültség üti fel a fejét az országban, és a vita arról szól, hogyan tudnak együtt élni az országban romák és nem romák.

Sem jó fogalmak, sem jó válaszlépések nincsenek, és szinte mindenki szenved ettől. Veszélyes, ha a szenvedély és a gyűlölet társadalmi reakcióvá válik – mondta Gyurcsány Ferenc annak kapcsán, hogy az egyik napilap hétfői számában a veszprémi gyilkosság elkövetőit “állatoknak” nevezte a publicista.

A régi módon nem lehet beszélni, mert sokan úgy érzik, az a probléma szőnyeg alá söprése, új módon pedig még nem tudunk beszélni a kérdésről – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet nem foglalkozni azzal, hogy Magyarországon az emberek számára attól, hogy romák az elkövetők, megváltozik a reakció, de “vékony jégen járunk, ami bármelyik pillanatban beszakadhat alattunk”.

A feltételezett elkövetők származása nem lehet sem ürügy, sem mentség vagy kifogás arra, hogy elnyerjék méltó büntetésüket. A kisebbséget azért kell védeni, mert nyelvében, identitásában védelemre szorul – tette hozzá a miniszterelnök.

Draskovics Tibor ennek kapcsán újságíróknak azt hangsúlyozta: a bűn megítélésében nem lehet szerepe az elkövető származásának. A bűnüldözés viszont kizárólag rendőri feladata. Ezért jelent meg a készenléti rendőrség azokon a településeken, ahol megjelentek bizonyos csoportok, amelyek úgy gondolták, hogy az elkövetők ott lehetnek, de a rendőri jelenlétnek köszönhetően nem történt atrocitás.

Draskovics Tibor megköszönte a magyar rendőrségnek a gyors, határozott, eredményes nyomozást. Mint mondta: példaértékű, hogy ilyen gyorsan azonosították az elkövetőket, és ennek alapján közülük kettőt már el is fogtak az osztrák hatóságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik