Belföld

Roma rendőrt várnak Nógrádban

Egy cigány származású fiatalt képezne ki rendőrnek a Nógrád megyei rendőrség. A középiskola utolsó előtti évfolyamába járó fiatalok vehetnek részt a pályázaton, melynek célja, hogy a rendőri pályát vonzóvá tegyék a roma fiatalok számára.

Persze feltételek azért vannak, mint például a legalább közepes tanulmányi átlag és a büntetlen előélet. A beadott pályamunkákat kisebbségi képviselőkből és rendőrségi szakértőkből álló bizottság bírálja el április végéig.

A pályázaton nyertes diák számára a rendőrség nem csak beiskolázási támogatást fizet, hanem az étkezési és szállásköltségeihez is hozzájárul. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság minden középiskolát megkeres, hogy májusban az arra legalkalmasabb személyt támogathassák.

A kiírás azért is érdekes, mert bár a rendőrségnél nincs származás szerinti nyilvántartás a köteléket illetően, Nógrádban is igen nagy kihívás, hogy a rendőrök szót értsenek minden csoporttal. Jó néhány település van a megyében, ahol a romák aránya több mint 65 százalék. Ez időnként komoly kihívást jelent, hiszen felmérések alapján a romák könnyebben elfogadják, ha egy roma származású rendőr intézkedik környezetükben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik