Belföld

Bankrablókat termel a válság?

Január a bankrablások hónapja volt – az állítás cseppet sem túlzó: tavaly összesen 22 pénzintézetet támadtak meg, míg idén február 2-ig összesen 11-et. A szakértők szerint az életkörülmények romlásával egyre többen válnak krízisbűnözőkké. Ezek a bankrablók vagy tolvajok pedig korábban tisztességes, adófizető polgárok voltak.

A kilátástalan élethelyzetekkel és az életkörülmények drasztikus romlásával magyarázza Végh József kriminálpszichológus azt, hogy idén már 11 bankrablás történt. Csak összehasonlításképp: tavaly egész évben „mindössze” 22 pénzintézetet raboltak ki, ez az év pozitív rekordnak is számít, az átlag 25-35 között van évente. Ezzel szemben csak idén januárban már 11 esetről tudunk. (Ez alatt nem csak a bankok elleni támadásokat, hanem a postai rablásokat is érti a rendőrség.)

Inkább a börtön, mint az adósságcsapda

„Már tavaly októberben készítettem egy jelentést az egyik banknak, amelyben azt írtam, hogy idén a krízisbűnözések száma várhatóan megemelkedik” – mondta lapunknak az egykori túsztárgyaló. Szerinte a pénzügyi válságot ilyen szempontból sem lehet figyelmen kívül hagyni. „Az emberek életkörülményei, életkilátásai romlanak. Sok mindenről kéne lemondani, ami nagyon nehéz. Az ember hitelt vesz fel, küzd, majd eladósodik” – véli a szakértő. Hozzátette: a krízisbűnözők korábban nem csaltak, tisztességes életet éltek, ám eljutnak oda, hogy minden kockázatot, akár a halált, vagy a börtönt is választják, csak hogy javítani tudjanak életükön.

A Magyar Bankszövetség bankbiztonsági igazgatója szerint is lehet összefüggés a bankrablások és a pénzügyi válság között. „Biztosat persze nem lehet tudni, hiszen az elkövetőknek csak egy részét fogta el a rendőrség. Az elmúlt néhány hónapban a bankok biztonsági rendszere viszont nem változott számottevően, a megszaporodott eseteknek valami oka kell, hogy legyen”- véli Jakab Péter. Lehetséges okként pedig ő is a romló életkörülményeket említi.

Bankrablók nyomában - KÉPGALÉRIA a Flórián téri bankrablásról!

Bankrablók nyomában – KÉPGALÉRIA a Flórián téri bankrablásról!

Előbb-utóbb lebuknak

Jakab szerint azonban még nem lehet megmondani, hogy valóban tendenciáról beszélhetünk-e, de „minden ilyen támadáshullám arra ösztönzi a bankokat, hogy átgondolják, megtettek-e mindent a kockázat csökkentésére”- véli. Magyarországon az uniós átlaghoz képest kevés bankrablás van, lakosságra, bankfiókokra vetítve egyaránt. Az ilyen bűncselekményeknek kiemelten jó a felderítettsége, vagyis „előbb-utóbb, de megkerülnek az elkövetők”- mondja a bankbiztonsági igazgató.

Münich Iván, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója szerint viszont nincsen összefüggés a megszaporodott bankrablások és a gazdasági válság között. Szerinte ugyanis a bankrablók zömmel profi bűnözők, akiknek ez a „szakmájuk”: eddig is bankot raboltak, ezután is ezt fogják tenni, és ezt a pénzügyi helyzet nem befolyásolja. A válságra nem áll át ilyen gyorsan az emberek tudata, gondolkodása, a kriminológus szerint így a rablások túl direkt és túl gyors reakciók volnának erre.

Intoleránsabbak leszünk

Megnőhet viszont a krízisbűnözések száma: azoké, amelyeket életvezetési problémákból adódóan követnek el. Ezek azonban kisebb súlyúak, mint a bankrablások. Münich Iván szerint kisebb lopásokat kell ezalatt érteni. „Válságos helyzetben az emberek intoleránsabbá, agresszívabbá és türelmetlenebbé is válhatnak” – állítja. Tipikus példája ennek, ha sorban állásnál kiabálnak, lökdösődnek, vagy a dugókban ingerültebben viselkednek.

Nem titkoltan ezek az esetek állhatnak a mögött, hogy Bencze József országos rendőrfőkapitány – várhatóan még a héten – egyeztet a Bankszövetség és a bankok biztonságát felügyelő cégek képviselőivel. Garamvölgyi László, az ORFK sajtószóvivője szerint a móri, nyolc áldozatot követelő bankrablás után a rendőrség és bankbiztonsági szakemberek is rengeteg hiányosságot állapítottak meg a bankok biztonsági intézkedéseivel kapcsolatban, és ezeket azóta sem szüntették meg.

bankrablások januárban és februárban

2009. január 13.
Az óbudai Flórián téri Erste-fiókba ment be egy férfi, lefegyverezte a biztonsági őrt, és egy túszt is ejtett. őt nem sokkal később elengedte, majd bemenekült egy Miklós utcai panelházba. A rendőrök többórás keresés után sem találták meg.

2009. január 20.
Kecskeméten a Bocskai utcai takarékszövetkezetet rabolta ki egy férfi. Egy fehér reklámszatyorba tette a zsákmányt, majd gyalog elmenekült a helyszínről. A rendőrök lezárták a városból kivezető utakat, de nem találták meg az elkövetőt.

2009. január 23.
Ismét egy Erste-fiók volt a célpont, ezúttal a Fehérvári út 168. szám alatti pénzintézetet támadták meg. A rabló a pénzt megkapta és gyalog távozott a helyszínről. A fegyverét nem használta, lövés, sérülés nem történt.

2009. január 26.
Fél 12 körül egy 40 év körüli, erős testalkatú férfi lépett be az Unicredit Bank XI. kerületi, Bartók Béla út 88. szám alatti fiókjába. Szürke baseballsapkát, napszemüveget, fekete dzsekit és sötét színű nadrágot viselt. A rablás idején nem voltak ügyfelek a bankban. A pénzt neki is átadták, gyalog menekült el.

Ezzel szinte egy időben egy ötven év körüli férfi kirabolta a Balatonföldvár és Vidéke Takarékszövetkezet székesfehérvári, Távírda utcai fiókját. A férfi körülbelül 170 centiméter magas, bajszos volt, lehajtott fülű, szőrmés, barna baseballsapkát viselt.

2009. február 02.
Bár ismét bankot szeretett volna rabolni valaki Budapesten, de a január végi estekkel szemben a támadó most nem jutott pénzhez. A rablót ugyanis a biztonsági őr megpróbálta lefegyverezni, ami ugyan nem sikerült, de a támadó pénz nélkül elmenekült.

Eközben fegyverrel rabolt ki egy bankot Nyíregyháza belvárosában egy másik rabló, a rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a feltehetőleg ragasztott bajuszú tettes felkutatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik