Belföld

Miskolci rendőr-ügy: Pásztor maradjon, Bencze, Draskovics menjen

Egyre nagyobb hullámokat kelt a miskolci rendőrkapitány cigányokat érintő kijelentése és az azt követő számonkérés.

Helyezzék vissza pozíciójába Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt ezt kéri az egyik cigány önkormányzat, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter pedig gondolja meg lemondását és hasonlóan cselekedjen Bencze József is.

Az eset közvetlen előzménye, hogy Pásztor Albert rendőrkapitány pénteki
sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a decemberben, januárban Miskolcon
történt valamennyi rablási “bűncselekmény elkövetője cigány származású
volt”. Az eset után az igazságügyi és rendészeti miniszter
kezdeményezésére Bencze József országos rendőrfőkapitány azonnali
vizsgálatot rendelt el és más beosztásba helyezte a főrendőrt.

Farkas Félix, a Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a következőket mondta: előre bocsátom, cigány vagyok, és így kívánok hozzászólni a miskolci esethez. Véleményem szerint Draskovics miniszternek azonnal le kellene mondania posztjáról, hiszen súlyos feszültséget keltett a rendőrkapitány leváltásával, amiből a tisztességesen élő cigányság is megkapja a részét – fogalmazott a mezőkövesdi CKÖ elnöke.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) viszont az országos rendőrfőkapitány lemondását követeli. Az érdekvédelmi szervezet szerint Bencze József politikai megrendelésre függesztette fel beosztásából Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt.

Szima Judit, a szervezet szóvivője szerint: az országos rendőrfőkapitány a szakmaiság mentén hozzon döntéseket és ne azért, mert az igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta, hogy le kell váltani egy kapitányt, aki elmondta azokat a tényeket, amiket mindenki tud. Szima Judit, rámutatatott, hogy Draskovics Tibor saját maga elismerte, hogy ő utasította Bencze Józsefet a miskolci kapitány áthelyezésére.

Draskovics Tibor maga is megszólat az ügyben, az MTV Nap-kelte című műsorában. Azt mondta: a miskolci rendőrkapitány a nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, s az áthelyezésével erkölcsi alapú döntés született. A miniszter szerint nagyon sokan “rosszul élik” meg a rendőrkapitány áthelyezését mert tehetséges, eredményes, jó vezetőnek tartják. A tárca vezetője hozzátette, neki is “vérzik a szíve” érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik