Belföld

Közeleg a tavasz

Sok lesz felettünk a felhő, tartósabb napsütés csak az ország középső részén lehetséges a hétvégén. Bár közeleg a tavasz a hét utolsó két napján még hideg lesz, helyenként akár mínusz 10 fok.

Gyuró György, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a hétfőre várható időjárásról elmondta, hogy a hét első napján egy nedves léghullám éri el az országot, ezért túlnyomóan felhős idő várható, gyakori csapadékkal, amely először havas eső, majd eső lesz.

Tájékoztatása szerint a jövő hét első napjaiban jelentős felmelegedés kezdődik és átmenetileg megszűnnek az éjszakai fagyok, de csapadékos időre kell számítani. Egyes helyeken akár 10-12 Celsius fokot is megközelítheti a délutáni hőmérséklet – mondta.

A népi hagyomány szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a medve előjön barlangjából, s attól függően, hogy meglátja-e a saját árnyékát, vagy sem, következtetéseket lehet levonni a tél hosszával, illetve a tavasz eljövetelével kapcsolatban. Vagyis ha jó idő van, tehát látszik az árnyéka, akkor elhúzódó télre lehet számítani, ha ennek ellenkezője tapasztalható, hamar eljön a tavasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik