Belföld

Vasárnap sem pihen a kormány

Vasárnap soron kívüli, kibővített ülést tart a kormány. Az MTI információi szerint erre azért volt szükség, hogy tartani tudják a miniszterelnök által csütörtökön kilátásba helyezett átalakításokra vonatkozó menetrendet.

A kormányfő akkor azt mondta: a számszerűsített legfontosabb javaslatokat a parlament tavaszi ülésszakának első, február 16-i ülésére benyújtják. A vasárnapi kormányülésen várhatóan a javaslatok előkészítéséhez szükséges döntéseket hozzák meg.

A miniszterelnök a parlament rendkívüli ülésén az átalakítási irányokról elmondta: jelentősen és határozottan kell csökkenteni a személyi jövedelemadót és a tb-járulékot, ezzel egyidejűleg el kell törölni a vállalkozások, magánszemélyek különadóját. Mint mondta, a kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben, amihez jelentősen szűkíteni kell a meglévő mentességeket és kedvezményeket, mérsékelten növelni kell az áfát, illetve létre kell hozni az egységes vagyonadót.

Azt is javasolják, hogy a nyugdíj kivételével növeljék meg és bruttósítsák azokat a szociális és jóléti támogatásokat, amelyeket ma mindenki alanyi jogon kap, majd vonják be őket az adórendszerbe, de úgy, hogy az átlagosan vagy annál rosszabbul keresők számára ez ne jelentsen veszteséget.

A kormányfő kijelentette: az adó-, a szociális rendszer, a foglalkoztatás együttes és átfogó reformjára van szükség, hogy jobban megérje dolgozni, és nagyobb legyen az ösztönzés a foglalkoztatásra.

A vasárnapi kormányülésen a kabinet tagjai mellett ott lesz az MSZP elnöksége, valamint a szocialista képviselőcsoport vezetése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik