Belföld

A Fidesz cáfolta az EU-ellenes kijelentéseket

Nyílt levélben tiltakozott Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője pénteken a Fidesz EP-delegációjának vezetésénél fideszes politikusok "unióellenes nyilatkozatai" miatt.

A Brüsszelben közzétett levélben Tabajdi emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki párt politikusai közül Navracsics Tibor azt mondta, “újra kell értékelni európai uniós tagságunkat”, Pelczné Gáll Ildikó pedig azt, hogy “az európai uniós csatlakozás egyértelmű vesztese Magyarország”.

A néhány korábbi nyilatkozatra is utaló Tabajdi szerint a Fidesz immár “egyértelművé tette, hogy nem az unió hívei közé, hanem az Európában szélsőségesnek számító euroszkeptikus politikai erők közé tartozik”. Mint írja, “joggal merül fel a kérdés ezek alapján, hogy a Fidesz EP-képviselői, képviselőjelöltjei milyen elvek és értékek mentén kívánják képviselni hazájukat az Európai Parlamentben”.

“A magyar polgároknak most, az európai parlamenti választások előtt jogukban áll megtudni, kit és mit is kívánnak képviselni a Fidesz EP-képviselőjelöltjei: a magyar embereket, a nemzeti érdekeket vagy Orbán Viktort és az ő politikai érdekét?” – áll Tabajdi Csaba levelében, amely ecseteli az uniós tagság egyes előnyeit is.

Szájer József, a Fidesz EP-delegációjának vezetője az MTI-nek a levélre reagálva azt mondta, pártja hivatalos dokumentumai egyértelműen meghatározzák az európai uniós csatlakozással kapcsolatos álláspontját. A Fidesz határozottan kiáll az unió mellett, ráadásul – legutóbbi kongresszusának megfogalmazása szerint – egy erős Európa mellett, amely tovább is lépne a jelenleginél például a kisebbségek megvédésében vagy a valódi energiaszolidaritás megteremtésében.

Az unió nélkül nem lehetett volna megelőzni például az államcsődöt sem Magyarországon – vélte Szájer.

Leszögezte: a mindenkori kormányon múlik, hogy Magyarország menyire hatékonyan tudja képviselni az érdekeit. Úgy vélte, “a jelenlegi kormány teljesítménye miatt csalódott ma az emberek túlnyomó része az uniós csatlakozásban és a kabinet uniós tevékenységében”. Ez az oka annak is, hogy Európában Magyarországra az elsőből az utolsók közé lesüllyedt országként tekintenek – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik