Belföld

Navracsics: van program a kormányváltás utánra

Nem lesz sürgősséggel napirenden a parlament feloszlatása, így arról csak a rendes ülésszak idején tárgyalnak majd. Mindenesetre a Fidesznek van alapprogramja egy kormányváltás utánra.

Csak február 16-án kezdhetik el a vitát a parlament feloszlatásáról – mondta el Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön az MR1-Kossuth rádió reggeli műsorában.

Bár az MSZP, az MDF, a Fidesz és a KDNP szavazataival napirendre tudják venni a parlament feloszlatása iránti kérelmüket, a politikus szerint annak sürgős tárgyalását nem tudják biztosítani.

Navracsics arról is beszélt, hogy az esetleges kormányváltás esetére megvan a párt alapprogramja – az Erős Magyarország -, ezt tavaly március 30-án fogadta el a Fidesz országos választmánya. Jelenleg a szakpolitikai programok vitája zajlik, és az európai parlamenti (EP) választásokra is készül választási program. Szerinte a Fidesz az egyetlen magyar párt, amely az EP-választásokra is programmal készül.

A frakcióvezető szerint az alapprogramnak nem az a feladata, hogy minden helyzetre mindenkor pontos receptet adjon, ehelyett irányokat jelöl ki. A válság kezeléséhez konkrét cselekvésre, javaslatokra van szükség. Mint mondta: az elmúlt hetekben tett javaslataik – uniós források átrendezése, adó- és járulékcsökkentés, munkahelyteremtés sürgetése – az alapprogramban megfogalmazott irányt tükrözik.

A költségek csökkentéséről szólva azt hangsúlyozta, hogy hatékony, kisméretű, takarékosan gazdálkodó állami szervezetrendszerre van szükség. A nagy ellátórendszereket át kell tekinteni és racionalizálni kell. Mint mondta: nagyon nagy tartalékok vannak a központi közigazgatásban, akár százmilliárdok is.

Navracsics Tibor beszélt egy keddi miskolci rendezvényen tett nyilatkozatáról is. Akkor úgy fogalmazott: “sok mindent újra kell értékelni, talán újra kell értékelni európai uniós tagságunkat is”. A rádióban erre úgy reagált: ő az utolsók között van a magyar politikai életben, akinek a szemére unióellenességet lehetne vetni. Mindössze arra gondolt, hogy öt év telt el a belépés óta, és ez jó alkalom arra, hogy végiggondolják, hogyan tudott gazdálkodni a lehetőségekkel Magyarország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik