Belföld

Szonda: a Jobbik az SZDSZ és az MDF előtt

Rossz a közhangulat, a válság megoldásának eddigi lépései a Szonda Ipsos felmérése szerint nem győzte meg a közvéleményt: januárban nőtt a távolság a Fidesz és az MSZP között. A közvélemény-kutatás eredményét a Népszabadság szerdai számában tették közzé.

A január 16-23. között, 1500 ember megkérdezésével végzett kutatás szerint a Fidesz a választó korúak 32 százalékát, az MSZP 17 százalékát tudhatja maga mögött. Ez az első alkalom, hogy a Jobbik támogatottsága a Szonda Ipsos mérésében meghaladja az SZDSZ-ét és az MDF-ét.

Ha most vasárnap lennének a választások, a részvételüket biztosra ígérő pártválasztók 61 százaléka a Fideszre, 28 százaléka az MSZP-re szavazna – decemberben a kutatási adatok alapján az arány 57-32 volt. Az SZDSZ és az MDF a kerekített számok szerint 2 százalékon, a KDNP 1 százalékon áll, a Jobbik támogatottsága 4 százalékra nőtt.

Depresszió

Az összegzésben kitérnek arra: rossz a közhangulat, a magyar társadalom depressziós állapotban van, az emberek 89 százaléka úgy érzi, hogy rossz irányba mennek a dolgok. A politikai vezetőkkel szembeni súlyos bizalmatlanságot jellemzi, hogy a megkérdezettek 44 százaléka szerint a pártokat továbbra is a mostanihoz hasonló konfliktusok mozgatják a válság terheinek enyhítése helyett. További 44 százalék úgy érzi, hogy a helyzet tovább romlik majd, a politikai ellentétek erősödnek. Összességében a felnőtt népesség kilenctizede úgy véli, a politikai elit nem a valóságos problémákra koncentrál, hanem egymás legyőzésére.

Az MSZP-sek – egy százfokú skálán – 12 pontra értékelik az ellenzék tevékenységét, míg a Fidesz hívei 9 ponttal illetik a kormány teljesítményét.

Alacsony aktivitás

A választók csupán öt százaléka állítja, hogy intenzíven követi a közéleti történéseket, további tíz százalék érdeklődése nevezhető a közepest meghaladó mértékűnek. Alacsony az aktivitási szint, jelenleg a jogosultak 43 százaléka érzi magát biztos választási résztvevőnek.

Az MSZP népszerűsége az elmúlt egy hónapban két százalékponttal esett vissza. Gyengült táboruk elszántsága is, alig valamivel több, mint fele részük (53 százalék) menne el most szavazni. A szocialista szimpatizánsoknak csak a kétharmada biztos abban, hogy a parlamenti választáson is erre pártra szavaz, míg a Fidesz-táboron belül több mint 80 százalék vélelmezi, hogy jelenlegi preferenciája kiállja a következő egy év próbáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik