Belföld

Már hivatalosan is influenzajárvány van

Influenzajárvány van, de még nem országos - vélik az ÁNTSZ-nél.

Influenzajárvány van Magyarországon, bár még nem érte el az ország minden részét; több mint 21 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az év negyedik hetében, ez másfélszeres emelkedés a korábbi héthez képest – tette közzé az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján szerdán.

A tájékoztatás szerint a legtöbben a közép-magyarországi régióban, a fővárosban és Pest megyében fordultak orvoshoz, kétszer annyian, mint az ország más területein. Budapesten 19 betegtől vett mintából hat páciensnél mutatták ki az influenza A-vírust. Ez a vírustörzs jelent meg Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyében is. Az átlagosnál több influenzás beteget regisztráltak Győr-Moson-Sopron, Vas valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
Az európai adatok szerint a harmadik héten az uniós tagországok közül mindössze hat országban nem volt járvány, míg néhány országban – köztük Franciaországban – már tetőzött.

Jelenleg Magyarországon országos kiterjedésű járvány még nincs, mert a betegek több mint felét a fővárosban és Pest megyében észlelték.

Az ÁNTSZ adatai szerint nagyjából másfél millióan részesültek influenza elleni védőoltásban; a térítésmentes oltóanyagon kívül a gyógyszertárakban több mint 125 ezer oltóanyagot vásároltak meg.

A tisztiorvosi szolgálat közölte azt is, hogy hiány semmilyen szükséges gyógyszerkészítményből nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik