Belföld

Összefogott a sajtó a tiszta pártfinanszírozásért

A Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország együttműködési megállapodást írt alá nyolc médiummal a párt- és kampányfinanszírozásról. A kezdeményezés – amelyhez lapunk is csatlakozott – célja, hogy a nyilvánosság erejével, az oknyomozó újságírás eszközeivel küzdjön a korrupció ellen.

Együttműködési megállapodást írt alá kedden a Freenódom House Europe és a Transparency International Magyarország kezdeményezésére nyolc médium, köztük a FigyelőNet és a Figyelő.

A társuló médiumok (Figyelő, FigyelőNet, Hírszerző, Bors, Origo.hu, Kreatív, Magyar Televízió és a Pannon Lapok Társasága) vállalják, hogy politikai hirdetésekből származó bevételeiket negyedévente nyilvánosságra hozzák. Ezen felül szerepet vállalnak egy olyan, a két szervezet által koordinált oknyomozó projektben, amelynek kifejezett célja párt- és kampányfinanszírozási visszaélések feltárása.

A programot összesen tízezer euróval támogatja Nagy-Britannia és Hollandia magyarországi nagykövetsége is. Mint a két ország nagykövete elmondta, Magyarországon jelenleg magas a korrupció és rossz az adózási morál, ez pedig destabilizációhoz vezethet – mondta Ronald Alexander Mollinger, Hollandia magyarországi nagykövete. Hozzátéve: az újságíróknak nem kell félniük retorzióktól, ha ilyen témákat feszegetnek.

Greg Dorey, az Egyesült Királyság nagykövete pedig a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón – magyarul – tartott beszédében kiemelte: valamennyi demokrácia számára fontos, hogy a média ellenőrző szerepet lásson el, elsősorban az oknyomozó újságíráson keresztül.

A Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország üdvözli, hogy a civil szervezetek eddigi erőfeszítéseihez csatlakozva immáron a magyar média vezető képviselői is tevőlegesen tesznek a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóságának javításáért. Mint Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország vezetője kifejtette: a közös projekt ötlete azért vetődött fel, mert így a kiadók és szerkesztőségek közös munkájával talán nagyobb eredményeket tudnak elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik