Belföld

Megkezdődnek a középiskolai felvételik

Megkezdődnek pénteken a középiskolai központi írásbeli vizsgák; az elkövetkező két napon mintegy 68 500 diák felvételizik a 2009/2010-es tanévre a 4 vagy 5 évfolyamos középfokú iskolákba, illetve a 6 és a 8 osztályos gimnáziumokba.
A felvételi rendszerében 1092 középfokú iskola 5585 osztályt, tagozatot hirdetett meg – olvasható az oktatási tárca tájékoztatójában. Újdonság, hogy ebben az évben az egyes iskolák már nem tarthatnak különböző tantárgyakból saját, helyi követelményekre épülő írásbeli felvételi vizsgákat. Ezért azok a felvételizők, aki nem olyan intézményekbe jelentkeznek, amelyek kizárólag az általános iskolai eredmények alapján rangsorolják a felvételizőket, az idén egységes központi írásbeli felvételin adnak számot a tudásukról. A diákoknak nem egy hagyományos tantárgyi tesztet kell kitölteniük, hanem matematikai és anyanyelvi készségeikről és képességeikről kell számot adniuk.

A 9. évfolyam esetében a középfokú iskolák mintegy 55 százaléka az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján veszi fel a tanulókat, azaz nem tart felvételi vizsgát. A többi, 470 iskola felvételi vizsgát is tart. Az írásbelire több mint 60 ezer diák jelentkezett.

A 8 évfolyamos gimnáziumi osztályt indító iskolák közül 44, míg a 6 évfolyamos gimnáziumi osztályt indító intézmények közül 60 tart központi írásbeli felvételi vizsgát. Ezekre az írásbelikre 3500, illetve 5000 tanuló jelentkezett.

Az írásbeli felvételi eredményeiről február 12-éig értesítik a tanulókat a szervező középfokú intézmények. A diákok az eredmények ismeretében nyújtják majd be jelentkezéseiket 2009. február 20-áig a különböző középfokú oktatási intézményekbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik