Belföld

Kóka Gyurcsánynál is rosszabb

A Fidesz továbbra is "utcahosszal" vezet az MSZP előtt, a teljes népességben 42:19, a választani tudó "biztos" szavazók körében 61:29 az arány a Medián januári közvélemény-kutatása szerint. Demszky és Gyurcsány egyre népszerűbb.

A felmérést a HVG készíttette és a hetilap csütörtökön utcára kerülő számában jelenik meg az eredmény.

A pártok támogatottságában nem történt érdemi változás az előző hónaphoz képest – olvasható közvélemény-kutatás összesítésében. Mint rámutatnak, ilyen ellenzéki fölény mellett nem lehet meglepő, hogy a relatív többség – 42 százalék – továbbra is az előrehozott választást tartaná a legjobb megoldásnak.

Ugyanakkor a tavalyi népszavazás óta most a legnagyobb – 26 százalék – azoknak az aránya, akik marasztalnák a Gyurcsány-kormányt – derül ki a felmérésből.

Rossz felé megyünk

A közvélemény-kutató intézet felmérése szerint továbbra is nagyon magas – 83 százalék – azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok.
A ferencvárosi időközi választás eredményei ellenére a Jobbik országos támogatottsága továbbra is elenyésző, a pártot választani tudók 4-4 százaléka szavazna az MDF-re, illetve az SZDSZ-re, bár utóbbiak jóval kevésbé elszántak a választási hajlandóságukat illetően.

Sólyom és Kósa az elén

A politikusok népszerűségi listáján két jelentős változás történt. Sólyom László államfő népszerűsége 5 százalékpontot romlott, de a Fidesz-alelnökével, Kósa Lajossal holtversenyben így is a legnépszerűbb politikus.

Ugyanilyen mértékben nőtt viszont Demszky Gábor főpolgármester népszerűsége, nyilván nem függetlenül attól, hogy épp az adatfelvétel napjaiban hirdette meg a szmogriadót Budapesten, január 11-én – olvasható a HVG összesítésében.

Két százalékon a Jobbik

A Szonda Ipsos december közepén végzett közvélemény-kutatása szerint a Fidesz tábora bő másfélszerese volt a szocialistákénak, 31 illetve 19 százalékon álltak az összes választókorú lakosság körében; a Jobbik először érte el a kétszázalékos támogatottságot.

A felmérés szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz egy hajszállal 60 százalék alatt, az MSZP egy kicsivel 30 százalék felett volt, míg az MDF és az SZDSZ jóval a parlamentbe jutási küszöb alatt maradt. A Jobbik a biztos pártválasztók körében három százalékra erősödött.

Dávid és Fodor buktak

A politikusok népszerűségéről januárban közölt december közepi Szonda Ipsos-felmérés szerint a 2008-as esztendőt egyik politikus sem könyvelheti el sikeresként, szinte mindegyiküknek kopott valamennyit a reputációja; a legnagyobb veszteséget – 9, 8, illetve 6 pontot – a kutatás szerint Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Sólyom László volt kénytelen elszenvedni.

A márciusi népszavazás idején kedveltebbé vált Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 49-re nőtt a népszerűségi indexe. Ezt az értéket ugyan nem tudta megőrizni, de 45 ponttal novemberben mégis egyfajta csúcsra ért, vezette a népszerűségi listát. A felmérés idején ez egy ponttal csökkent, ezzel a listán a negyedik volt.

Javított viszont Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: átlagpontszáma szeptemberig 27 pont volt, az év végén viszont 30-31-re emelkedett, s ez elmozdította őt a rangsor legalsó pozícióiból. A rangsor végén leváltásáig Horváth Ágnes egészségügyi miniszter állt, azóta Kóka Jánosé SZDSZ-frakcióvezetőé ez a helyezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik