Belföld

Ferihegy ismét fogadja az utasokat

Újraindult az utasfelvétel hétfőn este fél 7-kor a ferihegyi repülőtér 2A és 2B terminálján, de a sztrájk folytatódik. Az esti és az éjszakai járatok közül egyet sem kellett törölni.

Az utasfelvételt hétfőn fél 6-kor függesztették fel, mivel a délután 4 órakor kezdődött sztrájk miatt csak három utasbiztonsági kapu üzemel az ellenőrzést egyedül bonyolító 2B terminálon, ahol emiatt hatalmas tömeg torlódott fel már délután 5 órára.

Az esti és az éjszakai ferihegyi járatok elindulnak, egy járatot sem kellett törölni, késésekkel azonban számolni kell – mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője hétfőn este az MTI-nek.

Folyamatos a forgalom

A munkavállalók viszonylag nagy számban vették fel a munkát a hétfő 16.00 órától folytatódó sztrájk ellenére is, így a forgalom egyelőre folyamatos.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) hétfőn délután 4 órától folytatja a december 22-én felfüggesztett munkabeszüntetést, a felek azóta többször egyeztettek eredménytelenül. A munkaadó kedden is várja a szakszervezeteket délelőtt 10.00 órára a tárgyalások folytatására, ahová közvetítői és döntőbírói szolgálattól is hívtak szakembert.

A ferihegyi sztrájk hétfői újraindítása ellenére a Budapest Airport újabb egyeztetésre várja a szakszervezeteket kedden 10.00 órára, ahol közvetítő segítségét is igénybe veszik – mondta Szollár Domokos, a BA szóvivője hétfőn az MTI-nek.

Nem közeledtek

A munkaadó és a sztrájkot hirdetett érdekképviseletek vezetői hétfőn délután folytattak ugyan megbeszélést, álláspontjaik azonban nem közeledtek, és a szakszervezetek nem véleményezték a munkaadó arra vonatkozó javaslatát sem, hogy vegyék igénybe a további egyeztetéseken a döntőbírói szolgálatot. Ennek ellenére a mediátor ott lesz a keddi tárgyaláson – tette hozzá a szóvivő.

A két szakszervezet, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) december 10-én hirdetett határozatlan idejű sztrájkot, miután nem tudtak megegyezni a munkaadóval az új kollektív szerződésről, a kiszervezésekről és a létszámról. A munkabeszüntetést december 22-én függesztették fel, és január 19-én délután indították újra. A Budapest Airport ezért lezárta az 1-es terminált, és a gépek a 2-esről közlekednek. Egyelőre járatot nem kellett törölni, legfeljebb kisebb késésekkel kell számolni, de az utasoknak azt javasolja a reptér üzemeltetője, hogy indulás előtt három órával érkezzenek ki a reptérre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik