Belföld

A roma szervezetek is felelősek a cigányság helyzetének romlásáért

A roma szervezeteket is felelősség terheli a cigány kisebbség nehéz helyzetéért Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés nemzetiségi és etnikai tanácsnoka szerint. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselője csütörtökön Nyíregyházán beszélt erről egy roma fórumon.

A roma politikus kifejtette: a kisebbségi szervezetek politikailag megosztottak, bal- vagy jobboldali érdekképviseletként hatalmuk átmentésével vagy hatalomra kerülésükkel foglalkoznak, ahelyett, hogy egységesen, hatékonyan lépnének fel a romákért.

Hozzátette: “négyévenként meg lehet mérkőzni a választáson, de másnap már együttműködve, határozott célokat megfogalmazva kellene tenni a cigányság sorsának jobbra fordulásáért, hiszen a helyzet már több mint riasztó”.

Aba-Horváth István az érdek-képviseleti tevékenység gátjának nevezte, hogy az elmúlt 20 évben nem került ki a romák közül olyan vezető személyiség, aki “a cigánysághoz lecsúszott magyarokat is meg tudta volna szólítani, hiszen nekik is súlyos gondjaik vannak”.

Balogh Albert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat roma képviselője azt állította: a térségben igen feszült a helyzet a cigány társadalomban, hiszen közöttük 95 százalékos arányú a munkanélküliség, egyre több lakás marad közüzemű szolgáltatás nélkül, a beteg romák közül sokan a gyógyszereket sem tudják kiváltani, s az oktatási lehetőségek is egyre jobban beszűkülnek a kisebbség fiataljai számára.

Megjegyezte, Szabolcsban semmit nem érzékelnek abból, hogy elindult a Roma évtized program.

Seszták Oszkár, az önkormányzat fideszes elnöke szerint a romák helyzetét tovább rontja a pénzügyi-gazdasági válság, amely még csak ezután fejti ki kedvezőtlen hatását.
Az megyei politikus hatékonyabb kormányzati beavatkozást sürgetett a romák helyzetének javításáért. Bírálta – ahogy fogalmazott – a “szélsőséges csoportokat”, akik – szerinte – “érdekeltek a kisebbség elleni társadalmi viszály szításában”.

Seszták Oszkár kijelentette: “attól, hogy a Magyar Gárda és a Jobbik Magyarországért Mozgalom párt viszályt kelt a többség és a kisebbség között, nem változik a riasztó szociális helyzet”.
Balogh Artúr, a nyíregyházi cigány önkormányzat elnöke úgy vélekedett: a romák között félelmet kelt a Magyar Gárda és a Jobbik “masírozgatása”, ezért a kormánynak határozottan fel kellene lépni a törvénytelenséggel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik