Belföld

Nincs a jég miatt elzárt település

Nincs megközelíthetetlen település Magyarországon az ónos eső és a fokozott jegesedés ellenére sem.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem (OKF) szóvivője csütörtök délelőtt arról adott tájékoztatást, hogy Tolnában, Baranyában és Somogyban sok olyan település van, amelyeket alsórendű utak kötnek össze; ezeket az utakat a helyi Volán-társaságok biztonsági okok miatt nem használják, és van olyan útszakasz is, amelyre a közútkezelő sem engedi be a járműveket. A települések azonban más útvonalakon megközelíthetők – közölte a szóvivő.

Eső helyett hó

Több helyen ónos eső esik az országban csütörtökön reggel; az előrejelzések szerint arra kell számítani, hogy ónos eső elsősorban a keleti országrészben fog esni, majd a délutáni órákban már csak havazás és eső lesz.

Török László az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletesének tájékoztatása szerint ónos eső esik a Dunántúl déli részén, az Északi-középhegység egyes területein, illetve Miskolctól északkeletre, a határ mentén. Ónos eső hullik Kecskeméten és Szegeden is. Ugyancsak ónos eső esik az ország délnyugati részén, Pécs és Siófok térségében is.

A Balatontól nyugatra, Kaposvár, Nagykanizsa és Szombathely környékén viszont már havazik.

Budapesten nincsen csapadék, várhatóan napközben kell majd ónos esőre számítani.

Török László elmondta, hogy a nap folyamán a keleti országrész felé terjed át az ónos esős zóna, de sok helyen lehet majd számítani esőre és havazásra is. A Dunántúlon is a havazás fogja felváltani az ónos esőt, a Dunántúl délnyugati részén pedig akár 5-10 centiméternyi hó is leeshet.

Töltse fel Ön is ónos esős fotóit az FN Tudósítóba, ahogy olvasónk (somasok) tette!

Töltse fel Ön is ónos esős fotóit az FN Tudósítóba, ahogy olvasónk (somasok) tette!

A vonatok rendben járnak

A reggeli vonatok gond nélkül elindultak, és késés nélkül közlekednek az ország egész területén. Az ónos eső miatt egyetlen vasútvonalon sincsenek problémák, a peronokat és a váltókat folyamatosan tisztítják – közölték a MÁV-nál.

A meteorológus hangsúlyozta, hogy Budapesten azonban “biztosan nem fogunk szánkózni”, azaz nem kell nagyobb csapadékra számítani. Kiemelte, hogy az ónos eső a délutáni órákban elhagyja az országot, és az ország északkeleti részében is számítani lehet majd gyenge havazásra.

BKV-nál nincs gond, a Volánbuszok bizonytalanok

A Volánbusz több járata nem tudott elindulni a jeges utak miatt csütörtök reggel; a BKV-nál eddig nem jelentettek fennakadást, a főváros útjai jól járhatóak – mondták el a két társaság ügyeletén.

A pénteki időjárás már nem lesz ilyen szigorú, változóan felhős, néhol napsütéses időre lehet számítani, keleten egy-egy hózáporral – mondta Török László.

Kisebb, nagyobb balesetek

Több jármű az árokba csúszott, lehetetlen a közlekedés az 1-es főúton Budapest felé, Tatabánya után – közölte a rendőrség csütörtök reggel. A Birkacsárda és a szári elágazás között teljesen eljegesedett az út. A Vértes Volán tájékoztatása szerint a Budapestre közlekedő járatok sem tudnak továbbjutni a balesetek miatt.

Székesfehérváron egy hókotró autó lakóház oldalába csapódott. (MTI)

Székesfehérváron egy hókotró autó lakóház oldalába csapódott. (MTI)

Éjszaka az ónos eső és a havazás következményeként Zala megyében is könnyebb kamionos balesetek miatt kellett segédkezniük a tűzoltóknak.A 86-os főúton, Zalalövő külterületén, a szerpentinen árokba borult egy kamion. Nem történt személyi sérülés, és a jármű sem okoz forgalmi akadályt, de a kimentése miatt várhatóan 8 órától részlegesen le kell zárni a főút érintett szakaszát.

Az éjszaka Nagykanizsán egy emelkedőn elakadt kamion kisegítésére hívták a tűzoltókat. A 74-es főút barnakpusztai elágazójának közelében pedig azért kellett lezárni éjjel az utat, mert kiemelték a még szerdán árokba borult teherjárművet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik