Belföld

Szegeden ingyenes a tömegközlekedés

Péntekig ingyenes a tömegközlekedés Szegeden, ezzel szeretnék az autósokat leállítani, s csökkenteni a légszennyezést. Debrecenben viszont jogi útra terelődhet a szmog ügye.

Szegeden az elmúlt két napban a levegőben mért szálló por koncentrációja meghaladta légköbméterenként a 100 mikrogrammos szintet, vagyis a riasztási küszöbértéket, a szennyezés csökkentéséért hétfőtől ingyenesen használható a tömegközlekedés a városban – jelentette be az önkormányzat.

Vécsey Ágnes szóvivő elmondta, Botka László polgármester a személygépjármű-forgalom korlátozását nem kívánja elrendelni, mivel a szálló por koncentrációja Szegeden mindössze 20-30 százalékkal haladja meg a riasztási küszöbértéket, szemben más magyar nagyvárosokkal, ahol ez 2-300 százalék.

Annak érdekében azonban, hogy a lakosság a saját járműve helyett a közösségi közlekedést vegye igénybe, Szegeden pénteken, január 16-án nulla óráig a város közigazgatási területén belül ingyenes használható a tömegközlekedés.

Debrecenben perlekedés lesz

A szmogriadóról szóló helyi rendelet be nem tartása miatt Debrecen jegyzőjéhez fordult Gadus István, az SZDSZ hajdú-bihari elnöke, debreceni önkormányzati képviselője.

“Mi történt az elmúlt szmogveszélyes napok időszakában a 36/2003-as önkormányzati rendelet betartásával?” – tette fel a kérdést Gadus István, aki arra kéri a város jegyzőjét: vizsgálja meg, hogy miért nem tartották és tartatták be a rendelet paragrafusait.

Gadus István szerint Kósa Lajos az elmaradt intézkedésekkel “veszélyezteti a debreceniek, különösen a kiskorúak, az idősek, az asztmások és a szívbetegek egészségét”. “Ezért gondatlan veszélyeztetés miatt bárki próbapert indíthat a polgármester ellen” – mondta Gadus István.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik