Belföld

Pénzt kapnak a kis patikák

A tavalyi év utolsó hónapjaiban átlagosan 70 millió forint volt a veszteséggel működő kis patikák állami támogatása. A nagy forgalmú gyógyszertáraktól nekik juttatott szolidaritási díj összege pedig 130 millióra becsülhető - írta a Világgazdaság.

Ez utóbbit a 2007. eleje óta hatályos gyógyszer-gazdaságossági törvény írja elő, amelyet tavaly decemberben változtatott meg a parlament. A módosítás hatására idén a legmagasabb árrésbevételt elkönyvelő patikáknál nő az elvonás mértéke, míg a kisebb árrésbevétellel működőknél kevesebb lesz. Ezzel differenciáltabbá és igazságosabbá válik a befizetés – állítja Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke arról tájékoztatta a lapot, hogy az utóbbi időben jelentősen változott a gyógyszertárak pénzügyi helyzete. A 2006-os 75 milliárd forinthoz képest 2008-ban 65-66 milliárdra apadt a forgalmuk után kapott árréstömeg. Eközben a közforgalmú gyógyszertárak hálózata kétezerről 2300-ra bővült, így a közel tízmilliárd forinttal kevesebb árrésen háromszázzal többen osztoznak – írta a Világgazdaság..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik