Belföld

Folytatódik az egri kórházharc

Nem bontotta fel a HospInvesttel az egri kórház működtetéséről szóló szerződést a hevesi megyegyűlés, miután a szocialisták távolmaradása miatt határozatképtelennek bizonyult a Fidesz által kezdeményezett keddi rendkívüli ülés.

A Fidesz arra hivatkozva kezdeményezte a kontraktus felbontását, hogy a tisztiorvosi szolgálat visszavonta a kórház kardiológiai osztályának működési engedélyét.

A Fidesz szerint szerződésszegés

Értelmezésük szerint – mint azt Tatár László, a Fidesz frakcióvezetője a sikertelen ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta – ezzel sérült az intézmény szerződésben vállalt súlyponti jellege. Vagyis szerződésszegés történt, ami a megállapodás felbontását indokolja.

A politikus úgy vélekedett, hogy a megyét vezető szocialisták nem bújhatnak ki a politikai felelőség alól, hiszen a testület működési szabályzata szerint határozatképtelenség esetén nyolc napon belül újra össze kell hívni a közgyűlést.

“Hány embernek kell meghalnia ahhoz, hogy a szocialisták belássák tévedésüket?” – tette fel a kérdést a sajtótájékoztatón Herman István, a Fidesz frakcióigazgatója.

Mint mondta, azt javasolják, hogy ebben a helyzetben a szerződés felmondása után a megye és Eger városa közös gazdasági társaság keretében működtesse az intézményt.

“Politikai haszonszerzési kísérlet”

A közgyűlés szocialista frakciója politikai haszonszerzési kísérletnek minősítette közleményében a Fidesz kezdeményezését.

Egyben emlékeztettek arra, hogy a Fidesz az elmúlt időszakban immár harmadszor nyújtotta be a szerződés felbontására vonatkozó határozati javaslatot, különböző “mondvacsinált” indokokra hivatkozva.

A közgyűlés szocialista elnöke, Sós Tamás által jegyzett közleményben azt is megemlítik, hogy a tisztiorvosi szolgálat márciusig adott határidőt az osztály működési feltételeinek biztosítására.

A szocialista vezetésű hevesi megyegyűlés 2008. március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben HospInvest Zrt. működtetheti az egri kórházat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Az “Egri Kórházvédő Bizottság” ugyanakkor azt állítja, hogy személyzet hiányában csak “virtuális kórházat” működtethet a HospInvest, vagyis össze fog omlani az ellátás. Ez mind ez idáig nem következett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik