Belföld

Február végéig biztosan kihúzzuk

Február végéig biztosan megleszünk az orosz gáz nélkül, különösen, ha korlátozzák a nagy fogyasztókat. Addig azonban jó eséllyel újra megnyitják a gázcsapot.

A magyarországi földgáztárolók mintegy 90 százalékig fel vannak töltve – mondta még múlt hét pénteken Kutas István, az E.ON Földgáz Storage Zrt. kommunikációs vezetője a távirati irodának.

A napi felhasználás egy átlagos téli napon 60-70 millió köbméter között van. Ausztria felől, a szerződés szerinti mennyiség mintegy fele, 3 millió köbméter földgáz érkezik.

Ha mindennek alapján 3,5 milliárd köbméter gázzal, s 70 millió köbméteres napi fogyasztással számolunk, akkor a tartalékok 50 napra, február végéig elegendők. Ha mindennek alapján 3,5 milliárd köbméter gázzal, s 70 millió köbméteres napi fogyasztással számolunk, akkor a tartalékok 50 napra, február végéig elegendők. Az Ausztria felől érkező mennyiség, s a hazai termelés még néhány napot jelent. Az erőművek átállása szerdától további néhány (kb. 5-8) nap haladékot jelent. Korlátozó intézkedésekkel bizonyára tovább is.

Először az olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági nagyfogyasztók földgázfelhasználását korlátozzák, amelyek 2.500 köbméter/óra, vagy ennél nagyobb teljesítményt kötnek le, és amelyek esetében technológiai károkozás nélkül szüneteltethető a szolgáltatás, valamint nem érinti a háztartási és kommunális fogyasztókat. A második kategóriába az óránként 500-2.500 köbméter gázt fogyasztók tartoznak, míg a harmadikba azok, amelyek nincsenek benne az első kettőben, igaz, ez utóbbiaknak csak azt a fogyasztását lehet korlátozni, ami nem érinti a háztartási és kommunális szolgáltatásukat.

A negyedik kategóriába a kommunális fogyasztók, míg az ötödikbe a háztartási és a külön jogszabályban meghatározott kommunális fogyasztók tartoznak.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik