Belföld

Az MSZP átalakítaná az önkormányzati rendszert

2009-ben egyszerre kell védekezni a világválság ellen és megtalálni az új kitörési pontokat - közölte Lendvai Ildikó. Az MSZP nekimenne a pártfinanszírozásnak és az önkormányzati rendszernek.

Az ország előtt álló legfontosabb feladatnak a frakció a lehető legtöbb munkahely védelmét tartja – olvasható a szocialisták frakcióvezetőjének közleményében. A frakció részt vesz azoknak a javaslatoknak a kimunkálásában és egyeztetésében, amelyek a foglalkoztatás terheit csökkenthetik. Mint írta, a kritikus időszakban nem lehet apasztani a költségvetés bevételeit, a válság hatásainak enyhítésére alkalmas tartalékait. Az adóbevételek összegének komolyabb csökkentésére tehát nincs mód, de annál inkább szükség van belső átrendezésükre. Egy ilyen átrendezésnek a szocialisták álláspontja szerint elsősorban a munkabérre rakódó adók és járulékok mérséklését kell szolgálnia. Ennek fedezetét a vagyon és a fogyasztás közterhei teremthetik meg, úgy, hogy az átrendezés a kisjövedelműeket ne érintse kedvezőtlenül.

“Baloldali pártként az MSZP a válságenyhítés legfontosabb társadalmi szempontjának azt tartja, hogy a válság ne idézze elő az amúgy is nehéz helyzetben élők, a tartalékkal nem rendelkezők tartós és reménytelen leszakadását” – áll a frakcióvezető közleményében. Hozzátette: ezért a lehető legtöbb munkahely megőrzése mellett a szocialista képviselők minden eszközzel segítik az “Út a munkához” program sikeres indulását. A tartós leszakadás ellen azonban további szociálpolitikai lépésekre is szükség van, ezért a frakció munkacsoportot hozott létre az “Út a munkához” program hatásainak elemzésére és az új lépések kidolgozására – fűzte hozzá.

A szocialisták a szakmunkástanulóknak nyújtott ösztöndíjat is az öröklődő szegénység és iskolázatlanság elleni eszköznek tartják – fogalmazott a frakcióvezető. Hozzátette: ezért 2009-ben kezdeményezik a szakmunkástanulók ösztöndíjáról szóló törvényjavaslat újbóli benyújtását. A javaslatot a parlament 2008 decemberében egy szavazat híján nem fogadta el.

Lendvai Ildikó kitért arra is, hogy 2009-ben folytatódik a megújított polgári törvénykönyv parlamenti vitája. A frakció jogi munkacsoportja feladatának tekinti a sokakat érintő javasolt változások megismertetését és megvitatását – tette hozzá. Szólt arról is, hogy a szocialista képviselőcsoport számít a felelős parlamenti erők közös gondolkodására és együttműködésére, és nyitott javaslataikra. Különösen fontosnak tartja ezt az adó- és szociálpolitikai változások kimunkálásában – fogalmazott.

“A szocialista képviselők hasznosnak tartanák, ha a válság a pártokat újragondolásra késztetné néhány kétharmados törvény esetében is” – tartalmazza a közlemény. Hozzáteszi: a pártfinanszírozás új szabályainak lényegéről a pártok szakpolitikusai már 2008-ban megállapodtak, amikor a Fidesz vezetése letiltotta a végső megegyezést.

“Az MSZP bízik benne, hogy az országnak sokat ártó politikai hidegháború helyett újra lehet kezdeni a tárgyalásokat nemcsak a pártfinanszírozásról, hanem az önkormányzati rendszer felülvizsgálatáról is” – írta Lendvai Ildikó. A politikus szerint a gazdasági világválság idején különösen vigyázni kell a közpénzekre, és egyre tarthatatlanabbá válik a 3200 “miniállamra” széttagolt önkormányzati rendszer jelenlegi működése, amely mind reménytelenebbül küzd egyszerre a pénzhiánnyal és a pazarlási kényszerrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik