Belföld

Még beszakadhat a jég

Csak a kijelölt, vagyis ellenőrzött és felügyelt helyeken szabad korcsolyázni, minden más befagyott vízfelületen veszélyes a csúszkálás - mondta el Dobson Tibor.

A Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője hangsúlyozta: különösen veszélyes a kikötők környékén, folyókon, bányatavakon korcsolyázni. Dobson Tibor kitért arra, hogy ha valaki alatt a parttól távol beszakad a jég, és elmerül a vízben, nagyon minimális az esélye a túlélésre. Ha azonban meg tud kapaszkodni, akkor 15 percen belül ki kell kerülnie a vízből, mert ennyi időnél többet a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tűzoltóknak a hozzájuk befutó jelzést követően legalább tíz perc kell ahhoz, hogy kiérjenek a helyszínre, ezért is fontos hogy csak a kijelölt helyen korcsolyázzanak az emberek.

Nézze meg az FN Tudósító (bozsogf) képes beszámolóját az agárdi télről!

Nézze meg az FN Tudósító (bozsogf) képes beszámolóját az agárdi télről!

Ha valaki alatt megreped a jég, az a legjobb megoldás, ha hasra fekszik és elkezd kúszni a part felé, mert ilyenkor a nagyobb felületen jobban eloszlik a súly. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ehhez nagy lélekjelenlét kell, sokszor az emberek inkább megijednek, és elkezdenek rohanni a part felé.

Nézze meg az FN Tudósító (czet) fotóit a befagyott Balatonról!

Nézze meg az FN Tudósító (czet) fotóit a befagyott Balatonról!

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki a jégen bajba jutott embert lát, csak akkor kezdjen bele a mentésébe, ha azt be is tudja fejezni, ellenkező esetben ő is bajba kerülhet. A megfelelő jégréteg kialakulását követően az önkormányzatok jelölik ki a tavak sekély vizű részeit, ahol a korcsolyázók biztonságosan csúszkálhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik