Belföld

Dávid Ibolya kerülte leginkább a szavazásokat

Látványosan nőtt a szavazási fegyelem a parlament őszi ülésszakán, a korábbi évekkel ellentétben több olyan képviselő is volt, aki minden voksoláson részt vett.

A “száz százalékos” szavazók közt van Hadházy Sándor (Fidesz), a szocialisták közül pedig Gyárfás Ildikó, Rába László, Tittmann János, Vojnik Mária, Wiener György és Winkfein Csaba. Az SZDSZ, a KDNP és MDF tagjai közül nem volt olyan képviselő, aki tavaly ősszel mind az 1625 szavazáson részt vett volna – derül ki az Országgyűlés adataiból. A két legnagyobb frakcióban nagyon megnőtt azon honatyák aránya is, akik csak alig néhány szavazásról hiányoztak. Ez a tendencia a kisebbségi kormányzás kezdetétől folyamatosan nőtt.

Az őszi ülésszakon – az összes szavazáson részt vevők mellett – az MSZP frakció 140, a Fidesz képviselőcsoportjának pedig 49 tagja teljesített 99 százalék felett. A változás mindkét nagy frakciónál látványos, a Fidesznél például 2007 ugyanezen időszakában csak 11 képviselő volt ott a szavazások több mint 95 százalékán.

Arányaiban az MDF-es képviselők hiányoztak a legtöbbet a szavazásokról, tavaly ősszel Dávid Ibolya pártelnök a voksolások 47 százalékán volt ott: 729 szavazáson előre bejelentetten nem vett részt. Más frakcióban – a tartósan betegeken kívül – nincs olyan képviselő, aki a szavazások több mint feléről távol maradt volna.

Az MDF-ből 96,2 százalékkal Pettkó András, az SZDSZ képviselőcsoportjából 99 százalékkal Geberle Erzsébet, a KDNP-ből pedig Molnár Béla szavazott ősszel a legtöbbször, utóbbi mindössze 4 voksolásról hiányzott

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök hasonló mértékben volt aktív a szavazásokon: előbbi a voksolások 98,6, utóbbi 95,7 százalékán nyomott gombot. A 2007-es őszi ülésszakhoz képest mindketten harminc százalékot javítottak: akkor a kormányfő a szavazások 66,18, az ellenzék vezetője pedig 62,12 százalékán vett részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik