Belföld

Elegendő orosz gáz érkezik Magyarországra

Emelkedett a nyomás a földgázvezetékben, Ukrajna felől a szerződésnek megfelelő mennyiségű orosz gáz érkezik Magyarországra - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivője szombaton közleményben.

Lakatos Edina tájékoztatása szerint pénteken teljes mértékben beszállították a tervezett és szerződött földgázmennyiséget. Az ukrán földgázszállító cég visszaigazolta a szombatra Magyarország irányába szállítani kívánt földgázmennyiségeket. A szállítások jelenleg szerződésszerűen folynak.

A határnyomás értéke ugyanakkor még nem a szerződésnek megfelelő, de folyamatosan emelkedik. Értéke délelőtt 10 órakor 45 bar volt. Ukrajna szerződésben 47 bar alatti nyomással vállalta a földgáz továbbítását Magyarországra. Ha a földgáz nyomása csökken, az azt jelenti, hogy a szerződött mennyiség hosszabb idő alatt érkezik Magyarországra.

A szóvivő tájékoztatása szerint a szombatra várható földgázfogyasztás 63-64 millió köbméter. Kutas István, az E.ON Földgáz Trade Zrt. szóvivője arról tájékoztatott, hogy a cég a szerződés szerinti mennyiségben kapja az orosz földgázt.
Hozzátette: a szakminiszter által pénteken említett szerződés szerinti napi 37 millió köbméter földgáz mennyiség döntő hányadát az E.ON nagykereskedő cége hozza be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik