Belföld

Gáz van az orosz gázzal

Egyelőre csak az orosz földgáz nyomása csökkent, hamarosan a szállított mennyiség is apadhat. A szakminiszter szerint krízishelyzet alakulhat ki.

Pénteken 16 óra után az Ukrajnából érkező orosz földgáz nyomása csökkent, de a mennyisége nem – jelentette be Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter pénteki Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az ukrán gáztársaság arról értesítette a Mol-csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt.-t, hogy a szerződés szerinti napi 37 millió köbméter földgáz mennyiségét 5 millió köbméterrel csökkenti, de időpontot nem jelölt meg.

Ukrajna megszegte a szerződést

A miniszter hangsúlyozta: ez a mennyiség nem érezhető a jelenlegi napi 63-64 millió köbméter napi felhasználásnál, hiszen a kereskedelmi tárolókban 3,1 milliárd köbméter, a stratégiai tárolóban pedig további 500 millió köbméter gáz van.

A tárolókból naponta 51,5 millió köbméter gázt lehet kinyerni.
Ukrajna a szerződésben rögzített 47 bar alatti nyomással továbbítja Magyarországra a földgázt, ami azt jelenti, hogy a szerződött mennyiség hosszabb idő alatt érkezik Magyarországra; ezzel Ukrajna megszegte a tranzitszállítási szerződést.

Krízis alakulhat ki

Még nem kellett egyetlen fogyasztót sem korlátozni a felhasználásban, de valószínűsíteni lehet a krízishelyzet kialakulását – mondta a miniszter. A miniszter szerint a magyar kormány 2006, az előző orosz-ukrán gázvita után jó döntést hozott, amikor kezdeményezte a stratégiai földgáztároló létesítését.

korlátozási sorrend

Magyarországon az éves földgázfelhasználás 13-14 milliárd köbméter, ennek több mint háromnegyede közvetlenül vagy közvetve orosz import.

A gázellátás akadálya esetén meghatározott sorrendben fogyasztói korlátozás is lehetséges, de még ennek előtte azokat a fogyasztókat kapcsolják ki a gázszolgáltatásból, amelyek vállalták a megszakítást más energiaforrás birtokában.

A földgázfogyasztás korlátozásának sorrendjét minden év szeptember 30-ig a Magyar Energia Hivatal állapítja meg öt kategóriába sorolva a felhasználókat. A sor végén, a legvégső esetben korlátozható fogyasztói kört a háztartások és bizonyos kommunális fogyasztók jelentik.

A hivatal határozata alapján először az olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági nagyfogyasztók földgázfelhasználását korlátozzák, amelyek 2.500 köbméter/óra, vagy ennél nagyobb teljesítményt kötnek le és technológiai károkozás nélkül szüneteltethető a szolgáltatás, valamint nem érinti a háztartási és kommunális fogyasztókat. A korlátozás időtartama legfeljebb 4 óra lehet. Ugyancsak ennyi időre korlátozható a fentinél kisebb kapacitást lekötő hasonló fogyasztói kör.

Ezt követően lehet korlátozni azokat az ipari, illetve kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztókat, amelyek a fenti két kategóriába nem tartoznak, de ezeket csak olyan hányadban, amely nem érinti a háztartási és kommunális célú fogyasztást. Ebben a körben a korlátozás időtartama 8 óra lehet.

A korlátozási sorrendben az utolsó előtti fogyasztói körbe az utolsó kategóriába nem sorolt kommunális fogyasztók tartoznak.

A kormány tájékozódik az ukrán cég szerződésszegéséről, mert ugyan nem szereplője a kereskedelmi ügyletnek, de a kormány felelőssége az ellátás biztosítása – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik