Belföld

84 milliárdos bevétel tavaly az állami vagyonból

A tervezettnél kisebb volt az állami vagyonból származó bevétel tavaly.

Az MNV idei bevételei várhatóan 84 milliárd forintot tesznek ki, a költségvetésben szereplő 115 milliárd forinttal szemben – mondta Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Az eltérés okaként említette, hogy a terv szerint az ingatlanértékesítési bevételek – mintegy 30 milliárd forint – túlnyomó része a kormányzati negyed projekttel összefüggésben folyt volna be. A projekt leállításának fényében azonban kiemelkedő eredménynek tartja, hogy év végéig az ingatlan portfólió racionalizálásából várhatóan 17 milliárd folyik be, és még az idei szerződéskötésekből januárban további 8-10 milliárd.

Nem adták el a részvényeket

Az eltérés másik oka, hogy a kisebbségi állami részesedések értékesítési tervében szerepelt az FHB és az OTP részvényeinek eladása is, a tervet azonban az árfolyamok alakulása átírta. Az értékesítési eljárás megindult ugyan, de felfüggesztettük – mondta.

Csökkentette a bevételeket, hogy nem folyt be a tervezettnek megfelelő bérleti díj a költségvetési intézményektől. A bérleti díjat a rendszer indulásakor a költségvetésből meg is kapnák az intézmények, így a rendszer egyenlege nulla, ennek ellenére a piaci alapú bérleti díj az ésszerű méretű ingatlan használatot szolgálja – hangsúlyozta. A menetrenden azonban lassítani kellett, 2008-ban csak minimális összeg folyt be ilyen címen – mondta Tátrai Miklós.

Az okok közé sorolta, hogy az egyeztetések, különösen a nem kormányzati intézményekkel elhúzódtak, illetve azt is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az ingatlanok fenntartására – bár szükséges lenne – csak korlátozottan lehet forrásokat átcsoportosítani.

“Ezért abban állapodtunk meg a Pénzügyminisztériummal és a kormánnyal, hogy a rendszer 2010 január elsején lép hatályba” – ismertette Tátrai Miklós.

Több osztalékbevétel

Az osztalékbevételek azonban túlteljesülnek – tette hozzá, de ez főként az MVM 2009-ről előrehozott osztalék befizetése miatt alakul így, 10 milliárd forint helyett 35 milliárd forint lesz.
A költségvetés 2009-re 210 milliárd forintos bevételt irányoz elő az MNV-nek, igaz ebben szerepel az Új Tulajdonosi Program (ÚTP) értékesítéseiből várt 94 milliárd forint. A felfüggesztett program újraindításának időpontja ugyan bizonytalan, de Tátrai Miklós hangsúlyozta, hogy a cégek tőzsdei felkészítése ettől függetlenül is folyik, és, ha a kormány úgy dönt, 2009 második felében a program elindítható.

Hangsúlyozta azt is, hogy a vagyonkataszteri munka még nem ért véget. 2008 december 31-ig megvalósul a közös adatbázisra épülő vagyonkataszter, így a rendszerben lévő adatokból lekérdezhetővé válik az MNV Zrt. kezelésébe tartozó vagyon, és meghatározható lesz annak értéke. A vagyonkataszter 2009 végén nyeri el teljes funkcionalitását. Ekkorra tetszőleges szempontok szerinti meghatározásban kimutathatóvá és dokumentumokkal alátámaszthatóvá válik a magyar állam vagyona, az adatbázis frissességét pedig a közhiteles nyilvántartó rendszerekkel a fejlesztések során kiépített kapcsolat biztosítja.

Hozzátette, hogy a feladattal az MNV – közbeszerzési eljárás keretében – az elődszervezeteinek informatikai rendszereit kialakító cégek alkotta konzorciumot bízták meg. A cél, hogy valamennyi állami tulajdonú vagyonelemről egyszerűen, naprakész információhoz lehessen jutni. A vezérigazgató szerint a vagyonkataszter számait január végén már ismertethetik a kormánnyal és az Országgyűléssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik