Belföld

ÁNTSZ: egészségtelen Budapest levegője

Egészségtelen Budapest levegője, mert jelentősen megnőtt keddre a levegőben szálló por koncentrációja - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján közzétett jelentésben.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet levegőhigiénés osztálya által készített elemzés szerint a Széna téren mérték a legnagyobb szálló por koncentrációt. Több állomás környezetében a nitrogén-dioxid koncentráció is elérte a kifogásolt szintet, ezért a levegőhigiénés index (LHI) a négyfokozatú skálán elérte a hármas, egészségtelen szintet.

A jelentés szerint a gyermekeket, időseket, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedőket érinti leginkább a levegő minőségének romlása. Az érzékeny embereknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak, az asztmásoknak pedig szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy kerüljék a szabadban történő tartózkodást, az aktív testmozgást.

A Levegő Munkacsoport közleményben jelezte, hogy “veszélyesen megnőtt az emberek egészségét leginkább veszélyeztető légszennyező anyag, a szálló por koncentrációja”, ezért arra kérik az embereket, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak az utcán és kevesebbet közlekedjenek autóval. Egyúttal sürgetik a Fővárosi Önkormányzatot, hogy haladéktalanul hívják fel a veszélyre a lakosság figyelmét, és szintén kérjék az autóhasználat mérséklését.

Szorgalmazzák továbbá, hogy a Fővárosi Önkormányzat mielőbb hajtsa végre a Fővárosi Közgyűlés által 2006 májusában egyhangúan elfogadott levegőtisztaság-védelmi programot annak érdekében, hogy a levegő porszennyezettsége mindig az egészségügyi határérték alatt maradjon.

Bozóky István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy csütörtökig nem várható olyan időjárás-változás, amely hozzájárulna a levegő minőségének javulásához. Csütörtökön azonban megélénkül a szél, pénteken pedig egy hidegbetörés miatt felhőátvonulás, hózápor és megerősödő észak-nyugati szél várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik