Belföld

Minden vonat jár

A vasutassztrájk hétfő éjféli felfüggesztését követően várhatóan kedd délutánra a belföldi vonatok mintegy nyolcvan százaléka menetrend szerint közlekedik.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke közölte: hétfőről keddre virradó éjszaka a szerelvények többségét arra az állomásra vitték, ahonnan menetrend szerint a reggeli, délelőtti órákban elindultak. Ezt követően folyamatosan és fokozatosan beindult a forgalom.

A mai nap folyamán már minden állomáson a hangos utastájékoztatás, illetve az információs tábla jelzései alapján is tájékozódhatnak az utasok a menetrend szerint induló járatok felől. Valószínűleg ma már járatkimaradásokra nem kell számítani, az esti órákra pedig, a helyreállításból adódó, még előforduló késések is megszűnhetnek.

Az IC-re nem kell helyjegy

A MÁV azt kéri az utazni szándékozóktól, hogy indulás előtt érdeklődjenek a pályaudvarokon, illetve a MÁV információs vonalán, a 06 40 49 49 49-es számon, vagy az interneten.

Az IC-járatok többsége már menetrend szerint közlekedik kedden napközben. A reggeli órákban még három, Budapest–Miskolc– Nyíregyháza–Debrecen– Budapest közötti úgynevezett kör-IC kimaradt a menetrendből, de ezek a járatok is beindultak a későbbiek folyamán.

Az IC-vonatokra a mai napon nem kötelező helyjegyet váltani. A távolsági gyorsvonatokat is forgalomba helyezik, s biztosítják a szükséges csatlakozásokat.

Mende, Sülysáp is elérhető

A budapesti elővárosi vonatok többsége is szállítja már az utasokat, sőt közlekednek a mendei, a sülysápi, a nagykátai, a monori, a martonvásári, és a gödöllői betétjáratok javarésze is. Ott ahol ezek közül mégis kimaradna egy-egy vonat, helyettük a távolsági személyvonatokat minden állomáson megállítják, hogy az utasok eljussanak mindenhová. Most ez a cél, ezen dolgozik a vasutasság minden szakmában jártas dolgozója.

Nyugat-Dunántúl

A jól szervezett, összehangolt munkának köszönhetően, a Nyugat-Dunántúlon mind a négy Forgalmi Csomópont területén – Szombathely, Celldömölk, Zalaegerszeg, Veszprém – késésekkel is, de minden személyvonatot tud közlekedtetni a MÁV, a hajnali üzemkezdet óta.

Észak- és Kelet-Magyarország

Miskolc és Nyíregyháza, illetve Debrecen térségében is minden vasutas azon dolgozik, hogy minél több vonat közlekedjen. Ezekben a térségekben akadozott a közlekedés a VDSzSz-sztrájk miatt, így a vonatszerelvényeket, a Bz-motorvonatokat a megfelelő menetrendbe kell állítani. Szeged és Pécs térségének vasúti közlekedése is jól működik, de előfordulhat, hogy a vonatokban még nem a megfelelő személykocsik futnak. Ez is helyreáll a mai, vagy legkésőbb a szerdai üzemkezdetre – áll a MÁV közleményében.

A MÁV reményei szerint a teljes menetrend 24 órán belül, vagyis a december 24-re, a szerda hajnali üzemkezdetre állhat helyre.

A nemzetközi járatok érkezését és indulását a délutáni órákra lehet várni. A közlekedés helyreállításáról a MÁV értesítette az érintett országok vasúttársaságait a munkabeszüntetés felfüggesztése után.

Kevés volt az utas

Nagykanizsán reggelre helyreállt a közlekedés, de hajnali szerelvényeken alig volt utas. A vonatok mindegyike már a menetrendnek megfelelően érkezett és indult a vasútállomásról, és minden irányba közlekedtek. Az első korai nemzetközi szerelvény, a Velence-Ljubljana-Zágráb felől érkező Venezia is időben befutott és indult tovább Budapest irányába.

Ismét jár a vonat Miskolcon is. Kisebb-nagyobb késésekre, csúszásokra azonban kedden délelőtt még számítani lehet. Délre, legkésőbb kora délutánra várhatóan helyre áll a rend. A Borsod Volán Zrt. – mivel a vasutasok felfüggesztették a sztrájkot – a meghirdetett menetrenden kívüli pluszjáratait csak kedden, a reggeli órákban indítja, a későbbiekben már nem. A MÁV utazási igazolványokat december 23-án délelőtt még elfogadják járataikon.

A nemzetközi vonatközlekedés helyreállítása is fontos feladat, amihez azonban várhatóan némileg hosszabb idő szükséges, mivel a nemzetközi vonalakon futó személyvagonok zömmel külföldön rekedtek – írja a FigyelőNetnek eljuttatott közleményében Kavalecz Imre. A MÁV még tegnap este értesítette az érintett nemzeti vasútvállalatokat a sztrájk megszűntéről, így már elindítják a budapesti járatokat. Például Münchenből már Magyarországra tart a Kálmán Imre nemzetközi vonat, illetve a Wiener-Walzer.

Nem teljesítette a követeléseket a MÁV

Hétfőn, december 22-én 24.00 órától meg nem határozott időre felfüggesztette az országos vasutassztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ).

A munkabeszüntetés december 14-én éjfél óta tartott. Ez a megkezdett, és már
többször felfüggesztett gördülő sztrájk folytatása volt. Először 2008. február 1-jén hirdette
meg a VDSZSZ a határozatlan idejű, úgynevezett gördülősztrájkját, amely bármikor
felfüggeszthető és újraindítható. Azóta február 1-jén, február 4-7.
között, február 25-én, április 7-én, valamint július 15-én sztrájkoltak.

A MÁV és a szakszervezet hétfői tárgyalásán sem született megegyezés a sztrájkkövetelésekről, valamint a még elégséges szolgáltatásról sem. A tárgyalást követően Gaskó István, a VDSZSZ elnöke elmondta, hogy a munkáltató nem mozdult el eddigi ajánlatáról.

A VDSZSZ fő követelése 250 ezer forint kifizetése minden vasutasnak a MÁV Cargo privatizációs bevételéből (ez a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, ami a 102,5 milliárd forintból 8 milliárd forintot tenne ki), illetve a 6,9 százalék béremelés helyett 10 százalék kiszervezési pótlékot kérnek a leányvállalatok dolgozóinak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik