Belföld

Továbbra sem jár a vonat

Ha hétfőn sem egyezik meg a VDSZSZ és a MÁV a még elélgséges szolgáltatásról, akkor karácsonyra sem áll helyre a vasútközlekedés. A fővárosban a Keleti pályaudvaron nem járnak a vonatok, a Nyugati és a Déli viszont működik. Vidéken a hétfő reggeli órákban elég vegyes volt a kép.

A MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között a december 21-én, vasárnap délután tartott egyeztetésen sem született megállapodás. A következő tárgyalás hétfő délután öt órakor lesz.

A vasúttársaság lapunknak eljuttatott közleménye szerint a MÁV azt szeretné, ha a sztrájkolók befejeznék vagy legalábbis felfüggesztenék a munkabeszüntetést, hogy minél előbb helyreálljon a menetrend. Amennyiben erre a mai napon nem kerül sor, a karácsonyi ünnepekre nem állhat helyre a vasúti közlekedés.

A vasárnapi közlekedési statisztika azt mutatja, hogy december 21-én a
2661 kijelölt vonatból 1465 járat közlekedett, így a vonatok 55
százaléka szállította az utasokat. Mintegy 323 tehervonat is
közlekedett a vasútvonalakon.

A több mint egy hete tartó munkabeszüntetésben a MÁV-START Zrt. kocsivizsgálói, jegyvizsgálói és pénztárosai közül mintegy tízszázaléknyian sztrájkolnak – áll a közleményben. A MÁV Zrt. forgalomirányítói közül még kevesebben – általában 50-60 fő – sztrájkol csak naponta. A mozdonyvezetők dolgoznak. “A vasúti közlekedés speciális volta miatt a sztrájkolók mégis megbénítják egy-egy vasútvonal, állomás forgalmát” – áll a közleményben.

Közlekedési helyzetkép

A Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok Vácra, Veresegyházára és Esztergomba, a Déliből pedig Székesfehérvárra, Pusztaszabolcsra és Dunaújvárosig lehet eljutni vonattal – tudatta közleményében Kavalecz Imre.
Budapest környékén, Rákoshegy-Újszász-Szolnok között járnak a vonatok – tájékoztatta az MTI-t a MÁV Zrt. sajtófőnöke, Kavalecz Imre hétfőn.

A ceglédi vonatok és a Szeged felőliek Kőbánya-Kispestig közlekednek, illetve innen indulnak. Rákoson, Aszódon és Hatvanban sztrájkolnak, ezért csak Pécel és Gödöllő között jár egy-egy vonat, de Budapestre nem tudnak e településekről eljutni. A szolnoki és a ceglédi pályaudvarok is üzemelnek.

Szeged állomás nem indít, nem fogad, a budapesti közlekedés Kiskundorozsma állomásról bonyolódik. Szegedre autóbuszok szállítják utasainkat. Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás-Kondoros, Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, valamint Szeged-Szabadka között.

Miskolc Tiszai pályaudvaron sztrájkolnak, ezért Ózd felé, továbbá
Hidasnémeti, Szerencs felé nincs vasúti összeköttetés. Nyékládháza és
Hort-Csány között azonban járnak a vonatok.

Debrecen, Nyíregyháza környékén közlekednek a vonatok, Mátészalkán viszont nem járnak.

Nem az egész ország sztrájkol

Dunántúlon Szombathely állomás még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasokat a korábbi gyakorlatnak megfelelően eljuttatják a vonatpótló autóbuszok azokhoz az állomásokhoz (Vép és Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád), ahonnan továbbutazhatnak vonattal.

Zalaegerszegről vasárnap óta nehezebb vonattal elutazni, miután forgalomba helyezték az Ukk felé vezető, felújított pályaszakaszt. A sztrájk ideje alatt és azt megelőzően is vonatpótló autóbuszok jártak a vonalon, amelyek közlekedését nem befolyásolta a munkabeszüntetés. Vasárnap hajnal óta azonban már nem járnak a buszok, így ezen a szakaszon is a jegyvizsgálók munkabeszüntetése teszi bizonytalanná a vonatközlekedést. A zalaegerszegi csomópontban az éjszaka is minden forgalmi dolgozó felvette a munkát, az átmenő forgalmat biztosították. A jegyvizsgálók sztrájkja azonban továbbra is kiszámíthatatlanná teszi a vonatok indulását.

Nagykanizsán hétfőn hajnalban a korábbi napoknál is kevesebb szerelvényt tudtak elindítani, miután a környező nagyobb csomópontokban sztrájkolók miatt nem is érkeztek vonatok. Egyedül Budapest felé indultak el a szerelvények – bár célba érésük ezúttal is bizonytalan – ugyanakkor sem a gyékényesi, sem a szombathelyi vonalon nem jártak a vonatok.

A dél-balatoni vasútvonalon most közlekednek a vonatok, ám Kaposvár térségében akadozik a közlekedés. Továbbra is helyi vonalakon közlekednek csak vonatok Tolna megyében. Bátaszék és Sárbogárd, illetve Bátaszék és Dombóvár között van vasúti közlekedés. Hétfő reggel Pécsről Barcs, illetve Mohács felé indult, és Pusztaszabolcs felől érkezett egy szerelvény, Kaposváron pedig teljesen áll a forgalom.

A MÁV-START Zrt. honlapján az utazni készülők folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. A www.mav-start.hu oldal sárga színnel kiemelt “Sztrájk percről-percre” rovatában rendszeresen frissítik a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információkat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik