Belföld

Mindhárom budapesti pályaudvar működik

Sok helyen, miután a nappalos munkavállalók felvették a munkát, javult a vasúti közlekedés. Budapesten, mindhárom pályaudvaron, Miskolcon is közlekednek vonatok.

A MÁV és a VDSzSz december 22-én, 17 órakor egyeztetést tart. A még elégséges szolgáltatásban a MÁV álláspontja továbbra is az, hogy 506 vonat közlekedése szükséges a sztrájk ideje alatt. Amennyiben ma este a VDSzSz elfogadja ezt, netalán felfüggeszti a munkabeszüntetését, 24 óra elteltével állhat helyre a menetrend – írja Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke a FigyelőNetnek eljuttatott levelében.

A VDSZZ és a MÁV hétfőn délután öt órakor folytatja az egyeztetést. Ha sikerül megegyezniük, karácsonyra talán lesz menetrend.

A MÁV-START Zrt ezúton is tájékoztatja az utasokat, hogy a szakszervezeti sztrájk ideje alatt a honlapján folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. A www.mav-start.hu oldal sárga színnel kiemelt „Sztrájk percről-percre” rovatban rendszeresen frissítik a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információkat. Telefonon is érdeklődhetnek, a MÁVDIREKT számán, a 06-40-49-49-49-en.

Beindult a Keleti is

Budapesten a Keleti, a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar is működik. A Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok Vácra, Veresegyházára, Esztergomba, Ceglédre és Szeged felé. A Déliből pedig Győrbe, Székesfehérvárra, Pusztaszabolcsra és Dunaújvárosig lehet eljutni vonattal. A szolnoki vonatok is beérkeznek a Keletibe, sőt Hatvan felől is van már közlekedés. A szolnoki pályaudvar is üzemel, továbbá a ceglédi is. A budapesti elővárosban szinte mindenhol utazhatnak egy-egy vonattal, amelyek óránként, másfél óránkét közlekednek.

Miskolc Tiszai pályaudvaron néhányan felvették a munkát reggel óta, így egy vágányon mennek a Bz-motorvonatok a térségben. Debrecen, Nyíregyháza környékén közlekednek a vonatok, Mátészalkán nem járnak, illetve a szárnyvonalakon sem.

Szeged állomás nem indít, nem fogad, a budapesti közlekedés Kiskundorozsma állomásról bonyolódik. Szegedre autóbuszok szállítják utasainkat. Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás-Kondoros, Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, valamint Szeged-Szabadka között. Kaposvár térségében sztrájk akadályozza a közlekedést.

Szombathely áll

Még mindig áll a vasúti személyszállítás Szombathelyen, a váltókezelők munkabeszüntetése miatt. Az utasokat a megszokott gyakorlatnak megfelelően eljuttatják a vonatpótló autóbuszok az első állomásokig (Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád), ahonnét tovább juthatnak vonatokkal.

A vépi állomáson nappali szolgálatra jelentkező forgalmi szolgálattevő is csatlakozott a munkabeszüntetőkhöz, így Vépen a személyszállító vonatok nem közlekednek. A megszokottól eltérően a vonatpótló autóbuszok Vép állomás érintésével, Csorna irányába: Szombathely – Porpác között közlekednek, ahol lehetőség van a vonatokra történő átszállásra. Szombathely – Kőszeg között a személyvonat közlekedés szünetel. A jegypénztárosok mindannyian felvették a munkát, ezért Szombathely állomáson biztosított a jegykiadás.

Zalaegerszeg területén a forgalmi szolgálatra jelentkező munkavállalók mindannyian felvették a munkát, Zalaegerszeg állomáson az átmenő vonatforgalom biztosított, az induló vonatok közlekedését a jegyvizsgálók munkabeszüntetése akadályozhatja. Zalaegerszeg és Ukk között az új pályaszakasz forgalomba helyezésének következtében, a korábbi vonatpótló autóbuszok helyett már személyszállító vonatok közlekednek, amelyek indulását a jegyvizsgálók sztrájkja akadályozhatja.

Celldömölk az éjszakai helyzethez hasonlóan nappal sem tud fogadni és indítani személyszállító vonatokat. A vonatpótló autóbuszok Celldömölk állomásról Boba és Vinár állomásig közlekednek. Veszprém területén nem sztrájkol senki a forgalmi munkavállalók közül, a vonatforgalom biztosított, mert a jegyvizsgálók is felvették a munkát, így erről az állomásról minden irányból tudnak fogadni és indítani vonatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik