Belföld

Csalni akart az MDF

Több mint 2200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt találtak az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt által leadott ferencvárosi szelvények között. Az adatokkal is gond van: több halott is szerepel az ajánlók között. Az MDF ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést.

Az Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) jelöltjére leadott ajánlószelvények között 1152 volt hamis (és mindössze 13 igazi), az MDF
esetében 669-et, míg a MIÉP-nél 415 olyat találtak, amelyek az Állami
Nyomda által kiadott vélemény szerint nem a feladattal megbízott
hivatalos nyomdában készültek. A nyomda több mint háromezer szelvényt vizsgált meg.
Mivel több ezer ajánlószelvény hamis, a bizottság feljelentést tesz a választás rendje elleni bűncselekmények és okirat-hamisítások miatt – írja az MTI. A BRFK-hoz viszont még nem érkezett meg a feljelentés.

A bizottsági tagok elmondták, hogy az ajánlószelvény a választó személyes adatait is tartalmazza, így felmerül az is: az érintettek hogyan szerezték meg azokat a hamis dokumentumok kiállításához. A Humanista Párt képviselője szerint például “elterjedt törvénytelenség” az illegális választói adatbázisok használata.

A január 11-ére kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a hamisítás miatt az MDF, a MIÉP és az MSZZP jelöltje nem indulhat.

Az MSZP-től származtak az adatok?

A Jobbik MTI-hez eljuttatott levelében azt írja, hogy a MIÉP-nél további – talán rendőrségi – vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy Agárdi László több száz hamis szelvényére honnan szereztek olyan adatokat, melyek a két másik csalóéval szemben nem voltak nagy számban hibásak: se régiek, se most más pártot jelölők.

Alkalmas a visszaélésre

Várady Tibor, a HP jelöltje a bizottsági ülés után elmondta: a hamisítási botrány súlyos visszásságokra mutat rá, amelyek a demokrácia alapjait veszélyeztetik.
Kerekasztalt kezdeményez- nek a “legálisan” jelöltet állítani tudó pártok, vala- mint választási szakértők részvételével. Ezen egyebek mellett áttekin- tenék a szelvénygyűjtési rendszer más lehetséges változatait, ugyanis a szakértők szerint az ajánlócédula a legalkalma- sabb a visszaélésekre.

Novák Előd, a Jobbik delegáltja egy pletykát említ a levelében, miszerint a MIÉP szelvényein lévő adatok az MSZP-től származnak. A látszólagos ajánlók tanúkénti meghallgatását javasolja az ügy tisztázásához.

Jogerősen továbbra is csak egyetlen jobboldali jelöltet vettek nyilvántartásba: Szegedi Csanádot. A Fidesz ugyanis csak egy héttel a határidő előtt adta le az ajánlószelvényeket, és egy volt helyi alelnökük kifogása miatt csak kedden 16 órakor emelkedik jogerőre a nyilvántartásba vételük, ha addig nem fordul bírósághoz a fellebbező.

Holt lelkek ajánlása

A történelmet író csalássorozatra úgy derült fény, hogy rendkívül sok hibás adatú ajánlószelvényt adott le az MDF, majd még többet a Magyar Szociális Zöld Párt. Érvénytelen lett Dézsi Mihály 111 és Polgár Tamás 268 cédulája. A választási bizottság az egyszerűség kedvéért először mégsem akart mélyebben foglalkozni a gyanús üggyel, ezért érvénytelenítette ezen “kettős ajánlók” szelvényeit a többi jelöltnél is. Így a már jogerősen nyilvántartásba vett Humanista Párt és Munkáspárt érvényes kopogtatócédulái 750 alá csökkentek. Ha a leadási határidő végén nem pótolják, példátlan módon törlésre kerültek volna az indulók listájáról – áll a Jobbik közleményében.

A Jobbik választási bizottsági delegáltja az MDF-nél fénymásolatokra, majd a MIÉP-nél és a Zöld Pártnál profibb, nyomdai hamisítványokra bukkant. Az adattartalmat vizsgálva az MDF-nél és Tomcat Zöld Pártjánál is számos olyan hibásat talált, ahol az ajánló korábban a választókerületben lakott, azonban mára elköltözött vagy meghalt.

Ebből az feltételezhető, hogy az MDF a korábbi választásokról törvénytelenül rögzített adatbázisból dolgozott, a Zöld Párt pedig népszavazási kezdeményezésnek álcázott adatgyűjtéséből nyert neveket, címeket és személyi számokat – írja Novák Előd.

Az MDF ismeretlen személyre gyanakszik

Az MDF ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a választás rendjét sértő bűncselekmény elkövetése miatt – mondta hétfőn az MTI-nek Dézsi Mihály, akit a párt a IX. kerületi időközi választásokon akart képviselőjelöltként indítani.

A volt rendőrségi szóvivő közölte, hogy miután más pártoknál is találtak hamis ajánlószelvényeket, méghozzá nagy számban, ez megerősíti azt a gyanújukat, hogy ismeretlen tettes visszaélt az adatbázisokkal, és ezt kihasználva juttatta el a különböző szervezetekhez az ajánlószelvényeket, amivel bűncselekményt követett el.

Dézsi Mihály hozzátette, hogy az MDF aktivistái minimális számú ajánlószelvényt gyűjtöttek be személyesen, a többségüket “bedobták a IX. kerületi irodánkba”, és mivel nem volt adatbázisuk, így ezek valódiságát nem tudták ellenőrizni.

Az MDF egy közleményt juttatott el a FigyelőNethez, melyben több kérdést intéz az Országos Választási Bizottsághoz. Arra kíváncsiak, hogy miért csak három párt ajánlószelvényeit vizsgálták, illetve egy képviselőjelölt hogyan szűrheti ki az érvénytelen ajánlószelvényeket. Felmerült, hogy a szelvények hivatalos elszállításakor készült-e jegyzőkönyv, és erre az eseményre miért nem hívták el a párt képviselőjét. Emellett megkérdőjelezik a választás titkosságát amiatt, hogy a kitöltött ajánlószelvények kikerültek az eljáró választási bizottság birtokából.

A többi jelölt elítéli a csalást

Bánsághi Tamás, az MSZP kerületi jelöltje az MTI-vel közölte, hogy az ügyhöz nekik semmi közük nincs, sajnálja és kedvezőtlen fordulatnak tartja, hogy mások nem tiszta eszközökhöz nyúltak. Hozzátette, a szocialista párt nem tesz külön jogi lépéseket az ügyben, hiszen ezt a választási bizottság megtette.

John Emese, az SZDSZ ügyvivője elfogadhatatlannak tartja a csalást, és sajnálja, hogy az MDF képviselője nem indulhat a választáson, mert a két nagy párt és a szélsőségek mellett kevesebb egyéb alternatíva marad a választók számára. A szabad demokraták képviselőjelöltje hozzátette, hogy ők az ajánlószelvényeken csak annyit tudnak ellenőrizni, van-e rajtuk aláírás és szerepelnek-e azokon a szükséges adatok.

Bácskai János, a Fidesz-KDNP kerületi jelöltje a távirati irodával közölte: az ajánlószelvényekkel történt visszaélés a demokrácia súlyos megsértése, hiszen az ajánlószelvény a választók véleményét tükrözi. “Ha a polgárt próbálják helyettesíteni, akár egy hamisított papírral, az nagyon súlyos demokráciasértés” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik