Belföld

A VDSZSZ nem alkuszik

A MÁV legújabb, a még elégséges szolgáltatásra tett ajánlatát is elfogadhatatlannak tartja a sztrájkot hirdető szakszervezet, értékeli ugyan a munkaadói álláspont elmozdulását, de sztrájktörésnek tartaná az ajánlat elfogadását.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) az MTI-nek szombaton este eljuttatott közleménye szerint a MÁV a szakszervezeti követelésekkel kapcsolatban továbbra is hajthatatlan, ezzel az érdekképviselet véleménye szerint: “újabb kesztyűt vág az elkeseredett vasutasok arcába, aminek beláthatatlanok lehetnek a következményei”.

A tárgyalásokat a még elégséges szolgáltatásokról ugyan fontosnak tartja a szakszervezet, de úgy vélik, hogy az eredeti követelésekről való érdemi tárgyalások nélkül ez csak a munkabeszüntetést konzerválja.

A még elégséges szolgáltatással kapcsolatos tárgyalásokon közeledtek az álláspontok, a munkáltató korábbi ajánlatát több mint kétszáz vonattal csökkentette. Az elmozdulást értékelik, de elfogadhatatlannak tartják. “Ugyanis nem akarjuk, hogy a vasutasok a VDSZSZ Szolidaritást sztrájktörőnek tartsák” – fogalmaznak.

A MÁV-START jogelődje és a szakszervezetek által 1995-ben a még elégséges szolgáltatásról aláírt megállapodást tartják irányadónak, különös tekintettel arra, hogy az azóta eltelt tizenhárom évben az utasok száma lényegesen kevesebb lett.

a sztrájk ereje csökkenne

A szakszervezet ragaszkodik a 372 vonat közlekedéséhez – írja Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke a lapunknak eljuttatott közleményben, amelyben a MÁV a VDSZSZ döntésére reagált.

“A szakszervezet olyan helyzetet teremtett, amely elrontja a karácsonyi ünnepi forgalmat. Erre a magyar vasút történetében még nem volt példa. Azért nem akar megállapodni a még elégséges szolgáltatásról, mert akkor – még a kevesebb vonatjárattal is – kiszámítható lenne az utazás, így érzésük szerint csökkenne a munkabeszüntetésük ereje, a sztrájk okozta kellemetlenség az utasok számára enyhülne” – áll a MÁV levelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik