Belföld

Daróczi : A sztrájkhoz nincs köze a pártpolitikának

Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága a szakszervezeti sztrájkok miatt, az ülést a Fidesz képviselői kezdeményezték. A kormányszóvivő erre úgy reagált: nem helyes politikát keverni munkavállalók és munkáltatók közötti bérvitába.

A Fidesz képviselői kezdeményezték az Országgyűlés költségvetési
bizottsága rendkívüli ülésének összehívását a szakszervezeti sztrájkok
nyomán kialakult helyzet megvitatása érdekében – tájékoztatta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője szombaton az MTI-t. A bizottság elnöke, Varga Mihály az ülést hétfő délután egy órára hívta össze.

“Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy a kormány semmibe veszi a sztrájkolók követeléseit és nem hajlandó érdemben tárgyalni a szakszervezetekkel. A kormánynak ez a magatartása a magyar emberek békés és nyugodt karácsonyát is veszélyezteti” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A bérvitába nem helyes politikát keverni

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált az MTI-nek: nem helyes politikát keverni munkavállalók és munkáltatók közötti bérvitába. Ahol a kormánynak közvetlen felelőssége volt, ott mindenhol sikerült egyezséget köti a szakszervezetekkel – tette hozzá.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megállapodás született a versenyszférának szóló bérajánlásról, ugyancsak megállapodást kötött a kormány a rendészeti szervek szakszervezeteivel, a tűzoltókkal és a katasztrófavédőkkel. A közszférában működő többi szakszervezet túlnyomó többségével ugyancsak egyezséget kötött a kormány a bérkompenzációról – sorolta Daróczi Dávid.

A kormány továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem kever pártpolitikát olyan ügyekbe, amelyekhez annak semmi köze nincsen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik