Belföld

Orbán rosszul döntött?

A lakosság pártok közti összefogást sürget, és nem helyesli, hogy Orbán visszautasította a meghívást - derült ki a Szonda Ipsos csütörtökön végzett kutatásából, amelynek eredményeit a Népszabadság szombati száma közölte.

Az ötszáz fő telefonos megkérdezésével lezajlott országos, reprezentatív kutatásból kitűnik: tízből hét megkérdezett szerint a pártoknak közösen kell megoldást találniuk a gazdasági és pénzügyi válság által keletkezett problémákra.

A kormánypártiak 85, a bizonytalanok 75 százaléka híve a pártok összefogásának, és még az ellenzéki szavazók 53 százaléka is így vélekedik – olvasható a cikkben.
Arról, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő meghívta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét egy megbeszélésre, a megkérdezettek 79 százaléka hallott. Ugyancsak ilyen magas azoknak az aránya (78 százalék), akik szerint helyes, hogy Gyurcsány Ferenc egyeztetni akar az ellenzék vezetőjével.

Mind a kormánypártiak, mind az ellenzékiek és a bizonytalan pártpreferenciájúak között is abszolút többségben találhatjuk azokat, akik helyeslik Gyurcsány Ferenc kezdeményezését (a kormánypártiak 91, az ellenzékiek 65 és a bizonytalanok 79 százaléka vélekedik így).

Azt, hogy Orbán Viktor visszautasította a miniszterelnök meghívását, a kérdezettek 71 százaléka nem helyesli. Míg a kormánypártiakon és a bizonytalanokon belül abszolút többségben vannak a helytelenítők (előbbiek 96, utóbbiak 76 százaléka tartja helytelennek Orbán válaszát), az ellenzékiek erősen megosztottak a kérdésben: 47 százalékuk helyesli, 46 százalékuk nem helyesli a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének reakcióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik